Latest News

Η συνεργασία των δήμων Καλαμάτας και Ρόδου οδήγησε σε μια συναρπαστική έκθεση από την ιστορική Πινακοθήκη Ρόδου στον πρότυπο χώρο του Μεγάρου Χορού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Από την Κορίνα Φαρμακόρη

Η«καρδιά» της εμβληματικής συλλογής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου χτυπά για τέσσερις εβδομάδες στην Καλαμάτα. Η έκθεση «Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου», που φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η δημιουργική όσο και πρωτοποριακή συνεργασία δύο δήμων, Καλαμάτας και Ρόδου, έδωσε τη δυνατότητα να εκτεθούν στον πρότυπο χώρο του Μεγάρου Χορού αριστουργήματα από την ιστορική Πινακοθήκη Ρόδου, που είναι μία από τις σημαντικότερες και παλαιότερες πινακοθήκες της χώρας.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, του οποίου οι συλλογές ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίων και κατασκευών σήμερα στεγάζονται σε τέσσερα αυτόνομα κτίρια, ξεκίνησε το 1960 ως Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το 1964.

Αν αναζητήσουμε μια φράση που να συμπυκνώνει αυτό που εισπράττει ο επισκέπτης φτάνοντας στην είσοδο της αίθουσας που φιλοξενεί την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, αυτή είναι πράγματι «η χαρά της ζωής».

Εμπνευστής και ουσιαστικά δημιουργός της υπήρξε ο τότε νομάρχης Δωδεκανήσου, ο νομικός Ανδρέας Ιωάννου. Ο Ιωάννου, πνευματική προσωπικότητα της εποχής, λογοτέχνης και μελετητής της νεοελληνικής ζωγραφικής, έθεσε ως βασική προτεραιότητά του την πνευματική ανάπτυξη της Ρόδου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου στεγάστηκε στον πρώτο όροφο του μεγάρου της Ιονικής Τράπεζας, στην πλατεία Σύμης, και στόχος του Ανδρέα Ιωάννου ήταν η συλλογή να επικεντρωθεί στον εικοστό αιώνα και να γίνει πόλος έλξης για όσους ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη νεοελληνική ζωγραφική  – χαρακτηριστική της τόλμης του είναι η απόφασή του να αφήσει πίσω του τη Σχολή του Μονάχου, παρότι οι εκπρόσωποί της στην Ελλάδα έχαιραν και χαίρουν μεγάλης αναγνώρισης.

Στις 19 Ιουνίου 1964, όταν ο Ιωάννου αναχώρησε από τη Ρόδο, καθώς τοποθετήθηκε στη θέση του νομάρχη Κορινθίας, η εφημερίδα «Ροδιακή» έγραψε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο κ. Ιωάννου αφήνει και ένα μέγα έργον εις την Ρόδον, ένα έργον το οποίον θα διατηρηθή ανά τους αιώνας και θα επιβεβαιοί τη δραστηριότητά του εις τον τομέαν που έκρινε ότι εχρειάζετο δραστηριότης: Πρόκειται περί της Πινακοθήκης».

Καλαμάτα
 Γιάννης Γαΐτης, “Παρέλαση”, 1974.

«Τα έργα, ειδικά της γενιάς του 1930, είναι έργα τα οποία διαφοροποιούν την ελληνική τέχνη του εικοστού αιώνα από την τέχνη του δέκατου ένατου – η οποία ήταν περισσότερο ηρωική. Η τέχνη της γενιάς του 1930, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, γαντζώνεται στη χαρά της ζωής. Επηρεάζεται και από τα ρεύματα της Belle Époque αλλά και από την ανάγκη να συνδυαστούν αυτά τα ρεύματα με την ελληνικότητα, με τις ρίζες μας – αυτή η χαρά της ζωής είναι η καλλιτεχνική έκφανση της νέας Μεγάλης Ιδέας, η οποία χτίστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν η αλυτρωτική Μεγάλη Ιδέα, η οποία γαλούχησε επί αιώνες τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, έπρεπε να θέσει το τέρμα της και να ξεκινήσουμε για τη νέα Μεγάλη Ιδέα: για τη χαρά της ζωής, για την προκοπή, για την ανάπτυξη της χώρας, τα πρώτα σημάδια της οποίας μας έδωσε και η τέχνη μέσα από πίνακες που θα απολαύσουμε στην έκθεση», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Αν αναζητήσουμε μια φράση που να συμπυκνώνει αυτό που εισπράττει ο επισκέπτης φτάνοντας στην είσοδο της αίθουσας που φιλοξενεί την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, αυτή είναι πράγματι «η χαρά της ζωής». Προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, συνθέσεις και νεκρές φύσεις μέσα από διαφορετικές αισθητικές αποτυπώσεις καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, από το 1863 έως και σήμερα, εντυπωσιάζουν με την ένταση και τα χρώματά τους, προκαλώντας ψυχική ευφορία.

Καλαμάτα
 Δημοσθένης Κοκκινίδης, “Διαμαρτυρίες”, 1979.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, το υπουργείο Πολιτισμού επένδυσε περίπου 800.000 ευρώ από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει στη συντήρηση και περαιτέρω ανάδειξη των συλλογών της Πινακοθήκης της Ρόδου, η οποία είναι «πολιτιστικός οργανισμός εθνικής εμβέλειας» και «έχει τον πλούτο και τη δυνατότητα να διδάξει τη νεοελληνική τέχνη σε εθνικό επίπεδο».

Στην Καλαμάτα γίνεται το πρώτο τολμηρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με την αγαστή συνεργασία δύο δημάρχων, του Θανάση Βασιλόπουλου και του Αντώνη Καμπουράκη, που εμπιστεύθηκαν για την υλοποίηση της έκθεσης τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της «Φάρις» και εμπνευστή της ιδέας, γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, και τον πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, Σέργιο Αϊβάζη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατοίκους της Μεσσηνίας, και όχι μόνο, να δουν από κοντά έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων του εικοστού αιώνα.

Η έκθεση φιλοξενεί σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής των Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Μιχαήλ Οικονόμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Βάλιας Σεμερτζίδη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Σικελιώτη, Ναυσικάς Πάστρα, Γιάννη Γαΐτη, Χρήστου Καρά, Ρένας Παπασπύρου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Γιάννη Μπουτέα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Δημήτρη Κούκου, Πάνου Χαραλάμπους, Μιχάλη Αρφαρά, Μάριου Σπηλιόπουλου κ.ά.

ΠΗΓΗ: lifo.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο