Σε αυτό το ιδιότυπο, εξαίσιας νοστιμιάς τσάτνεϊ, λευκά και κίτρινα τυριά βρήκαν το απόλυτο ταίρι τους.
20′ προετοιμασία – 1 ώρα και 10′ βράσιμο – Σύνολο: 1 ώρα και 30′
Βάρος: για περίπου 1 κιλό
Υλικά
8 μέτρια καρότα που έχουμε τρίψει
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
6 αχλάδια καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους
1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
500 γρ. σάζαρη
150 γρ μηλόξιδο
350 γρ χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από πορτοκάλι
50-60 γρ. σταφίδες
50 γρ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1 μικρή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
1μικρό ξυλάκι κανέλας
2 γαρίφαλα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το αρωματικό τσάτνεϊ με καρότο και αχλάδι αρχικά αν έχουμε τουλπάνι, τυλίγουμε σε αυτό τα μπαχαρικά.
- Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 4 λεπτά, να μαραθεί. Προσθέτουμε το καρότο και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο, σαν μαρμελάδα. Τραβάμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά.
- Γεμίζουμε αμέσως μέχρι επάνω αποστειρωμένα βαζάκια. Τα σφραγίζουμε, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος