Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ο καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης* μας ενημερώνει σχετικά με τις εξελίξεις για την πάθηση που ταλαιπωρεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού ( περισσότερους από 1.000.000 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα). Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μία διετία, θα υπάρχει μια έξυπνη εφαρμογή για μέτρηση θερμίδων από το κινητό την οποία αναπτύσσουν τρία ελληνικά πανεπιστήμια, το Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου ‘’Αττικόν’’, το τμήμα τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η νέα εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα σε έναν διαβητικό να φωτογραφίζει το γεύμα του πριν το καταναλώσει και να παίρνει τις κατάλληλες πληροφορίες για τις θερμίδες, ώστε να γνωρίζει πόση ινσουλίνη να χρησιμοποιήσει για να μην ανέβει το επίπεδο του ζαχάρου του.

Όπως τονίζει ο διακεκριμένος καθηγητής κος Χαλβατσιώτης «μετά την πανδημία που καθυστέρησε τις κλινικές μελέτες, σήμερα οι εξελίξεις τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, όπως και οι εξελίξεις για το βιονικό πάγκρεας, τα έξυπνα φάρμακα, αλλά και οι μελέτες που γίνονται με βλαστοκύτταρα, στο μοτίβο που αντιμετωπίζονται τα αιματολογικά νοσήματα. Έχουμε πολλά νέα πράγματα να δούμε στο εγγύς μέλλον, τα οποία θα στηρίζονται είτε στις μελέτες γενετικών προσδιορισμών, ή στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που οδηγούν τους διαβητικούς σε άσχημες εξελίξεις της υγείας τους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ή νεφρολογικά νοσήματα, όπου την τελευταία πενταετία έχει συντελεστεί μία επανάσταση. Κι αυτό διότι δόθηκε η άδεια τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη να χορηγούνται και σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα ή νεφρική ανεπάρκεια, χωρίς απαραίτητα να έχουν διαβήτη. Αυτό που τώρα όμως καταπολεμάται ήδη σθεναρά είναι η παχυσαρκία, γιατί προσδιορίζει τον προδιαβήτη, οπότε αν μειώσουμε το ποσοστό της παχυσαρκίας, τότε θα δούμε με πιο αισιόδοξο μάτι και το αύριο. Ήδη ένα σκεύασμα με ένα χάπι την εβδομάδα απέδειξε ότι έχει σημαντική επίδραση, ωστόσο σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ενέσιμο σκεύασμα (για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες και πρόκειται άμεσα να πάρει άδεια) το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από τα ήδη κυκλοφορούντα».

Σε ερώτηση πως δρουν τα έξυπνα φάρμακα τόνισε: «Αυτά είναι έξυπνα φάρμακα, δηλαδή δρουν όταν το σάκχαρο είναι ψηλά. Αν το σάκχαρο είναι φυσιολογικό, δεν έχουν καμία επίδραση στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Άρα θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».
*Ο καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης είναι επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη και υπεύθυνος στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Διαβήτη στο διαβητολογικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αττικόν».