Οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι γεγονός σε κάθε νοικοκυριό. Συνήθειες που μέχρι πρότινος μας φαίνονταν επουσιώδεις για το πορτοφόλι μας, έχουν σήμερα μεγάλο κόστος. Είναι αναγκαίο να βρούμε τρόπους όπου μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε όλα τα επίπεδα και να έχουμε οικονομικά οφέλη στο σπίτι μας.
Προφανώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι η πλέον αναγκαία για μια κανονική ζωή. Είναι απαραίτητη για κάθε μας δραστηριότητα, είτε πρόκειται για τις βασικές μας ανάγκες είτε για τις στοιχειώδεις ψυχαγωγικές μας δραστηριότητες.
Το πάτημα ενός κουμπιού καθορίζει και το λογαριασμό στο τέλος του μήνα.
On σημαίνει ότι το ρολόϊ γράφει. Off σημαίνει κλείσιμο , άρα οικονομία.
Μερικές απλές κινήσεις είναι σημαντικές για το αυξημένο κόστος ζωής που είναι δυσβάσταχτο σε κάθε Ελληνική οικογένεια.

Ας δούμε μερικά απλά μέτρα, χωρίς να αλλάξουμε κατά πολύ τη ζωή μας:
Προσέχουμε ειδικά τον χειμώνα που οι ανάγκες θέρμανσης έχουν μεγαλύτερο κόστος, τις μονώσεις του σπιτιού. Η θέρμανση είναι ‘’ευαίσθητη’’ και χάνεται εύκολα σε χαραμάδες και ρωγμές.
Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα και αν είναι δυνατόν αντικαθιστούμε τους παλιούς λαμπτήρες με LED. Είναι εύκολο και απλό για να δούμε έστω και λίγο μικρότερο λογαριασμό στο ρεύμα.
Χρησιμοποιούμε λελογισμένα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και δεν ξεχνάμε να τις απενεργοποιήσουμε αμέσως, όταν σταματάμε τη χρήση τους. Πόσες φορές αφήναμε ανοιχτή την τηλεόραση, το pc κλπ; Ας σκεφτούμε διαφορετικά.
Αν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, περιμένετε να γεμίσει. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο ρούχων. Ίσως σε πολλούς δεν αρέσει η ιδέα των άπλυτων συσκευών και ρούχων , αλλά σε ποιόν αρέσει να πληρώνει πανάκριβα την υπερβολική χρήση τους; Καλύτερος προγραμματισμός και λίγο συμμάζεμα θα κάνει καλό στην τσέπη σας.
Συνεχίζουμε βεβαίως να προσέχουμε την υγιεινή και καθαριότητα μας, αλλά ο θερμοσίφωνας αν καίει παραπάνω από όσο χρειάζεται κοστίζει πολύ.
Σκεφτείτε αν κάνετε μια μικρή μείωση χρόνου λειτουργίας, στη διάρκεια μιας εβδομάδας για παράδειγμα, το αποτέλεσμα που θα προκύψει στο σύνολο αυτών των μικρών ‘’περικοπών’’ στη διάρκεια ενός χρόνου. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.
Και για να το κλείσουμε χιουμοριστικά, θυμηθείτε το τραγουδάκι ‘’Τσάμπα καίει η λάμπα’’, που τότε ίσως δεν κόστιζε… Πόσο προφητικό όμως !