Ένα από τα πιο παραδοσιακά Ελληνικά πιάτα γκουρμέ, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Οι σμυρναίικοι λαχανοντολμάδες είναι απίθανα πλούσιοι σε γεύση και νοστιμιά. Αφού κάνετε τη σωστή προετοιμασία, η οποία θα σας πάρει περίπου μισή ώρα, θα χρειαστείτε και άλλη μια ώρα για να γίνουν.
Για 8 πλούσιες μερίδες -2 λαχανοντολμάδες ανά άτομο – η διαδικασία είναι λίγο μπλελαλίδικη αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Αναλυτικά θα χρειαστείτε: 1 μεγάλο λάχανο αφράτο
Για τη γέμιση:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος κατά προτίμηση από ελιά
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
6 ολόκληρα ντοματάκια
Για το αυγολέμονο : 2 αυγά – Χυμός από 2 λεμόνια
Για το ζωμό :600 γρ. χυμός ντομάτας – 60 γρ. βούτυρο αγελάδος
Διαδικασία
Ξεκινάμε αφαιρώντας το «κοτσάνι» από το λάχανο με ένα κοφτερό μαχαίρι. Βγάζουμε 1-2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα και τα κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω. Βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα 2/3 και βράζουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο αλάτι, για 10 λεπτά (από το σημείο βρασμού), χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι (για να μη μαυρίσει το λάχανο). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά αφήνουμε το λάχανο άλλα 15 λεπτά στο ζεστό νερό, για να ξεχωρίσουμε εύκολα τα φύλλα. Το βγάζουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ωμά. Ανακατεύουμε.
Λαχανοντολμάδες:Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε τα εξωτερικά φύλλα που είχαμε κρατήσει. «Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο. Βάζουμε κάθε φύλλο στην επιφάνεια εργασίας, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό. Τακτοποιούμε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις κοντά τον ένα στον άλλο. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τους λαχανοντολμάδες. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τους λαχανοντολμάδες. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά.
Tip: Διατηρούνται και στο ψυγείο.