Latest News

Ο Τάσος Δράμπαλης είναι ένας από τους  κορυφαίους τρομπετίστες στην Ελλάδα. Συμμετέχει στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και είναι αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Πάντα δημιουργικός με πολλές υποχρεώσεις, κινείται διαρκώς  μεταξύ Καλαμάτας  και Αθήνας. Δύσκολο να τον πετύχεις κάπου, αλλά εμείς καταφέραμε να βρούμε αυτόν τον εξαιρετικό  μουσικό που κοσμεί τον τόπο μας και του αποσπάσαμε μια μουσική εξομολόγηση στο  All about news:

_Που σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό ; Γιατί ξέρουμε ότι έχεις συναυλίες στην Αθήνα.

_Αυτό τον καιρό βρίσκομαι στην Καλαμάτα. Επέστρεψα από την Αθήνα όπου συμμετείχα σε 2 μεγάλες συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (όπου έχω την τιμή  να είμαι Α’ κορυφαίος τρομπετίστας απ’ το 2000) με έργα Prokofiev,Shostakovich αλλά και ένα απ’ τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα έργα του Μ. Θεοδωράκη, το μπαλέτο του «Ζορμπά» όπου όλα εκτελέστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Ολύμπια- Μαρία Κάλλας.

Δε μπορώ όμως να μην αναφέρω την υπέροχη συναυλία που δώσαμε στο Ηρώδειο στις 5 Σεπτέμβρη για τα 50 χρόνια αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο όπου συμμετείχαν ο Μ.Μητσιάς, ο Μ.Φραγκούλης, η Ελ.Παπαρίζου, ο Πασχάλης, η Δ.Γαλάνη, ο Μ.Χατζηγιάννης και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες ενώ στο πιάνο ήταν ο ίδιος ο μεγάλος και αγαπημένος συνθέτης  που καταχειροκροτήθηκε από το κατάμεστο Ηρώδειο.

Τώρα προετοιμάζω τη Φιλαρμονική του Δήμου Δυτικής Μάνης για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν τις μέρες των εορτών των Χριστουγέννων (άναμμα δέντρων, κάλαντα και στα 30 χωριά όλου του Δήμου, εκδηλώσεις σε σχολεία και σε όποια άλλη εκδήλωση μας ζητηθεί). Επίσης κάνουμε πρόβες για τη μεγάλη συναυλία που θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο χορού της Καλαμάτας,  με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Καλαμάτας στο έργο “Gloria” του Ant.Vivaldi.

Επίσης,  στις 3 Δεκεμβρίου θα βρίσκομαι στην Αθήνα στο Πλανητάριο, στο 2ο συνέδριο  της Ελληνικής Εταιρείας  Ξηροφθαλμίας και Οφθαλμικής Επιφάνειας . Δεν θα παραλείψουμε όμως και τη συνέχεια στο χώρο της δισκογραφίας που συνεχίζουμε  πάντα με νέες φρέσκες ιδέες και παραγωγές. Βέβαια ακόμα είναι νωρίς να πούμε και για άλλες εκδηλώσεις γιατί μέχρι να κλείσει ο χρόνος έχουμε πολύ καιρό. 

_ Πως καταφέρνεις και τα προλαβαίνεις όλα;

_ Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και υπάρχει όρεξη, θέληση, ευκαιρίες και λαχτάρα να δημιουργήσεις αλλά και να προσφέρεις χαρά στον κόσμο που έρχεται να σε ακούσει και να περάσει όμορφα, κάνεις τα πάντα για να τον ευχαριστήσεις.  

_Υπάρχουν διαφορές μεταξύ Αθήνας και μιας περιφερειακής πόλης όπως η Καλαμάτα; Και ρωτάμε τόσο για το επίπεδο αλλά βέβαια και για τις ευκαιρίες που έχει ένας μουσικός, ιδιαίτερα αν δεν κινείται σε mainstream πλαίσια.

_Η κάθε πόλη είναι όπως τη βλέπει ο καθένας. ’Αν φοράει μαύρα γυαλιά θα τα βλέπει και στην Αθήνα και στην Καλαμάτα παντού σκοτεινά. Βέβαια η αλήθεια είναι πως μια μεγάλη πόλη έχει περισσότερες ευκαιρίες να κάνεις πράγματα,  αλλά και περισσότερο ανταγωνισμό και ενδιαφερόμενους να «χτυπήσουν» την ευκαιρία.  ‘Όταν επέστρεψα στην Καλαμάτα πχ ήμουν ο πρώτος μετά από τόσα χρόνια που έβγαλα στο προσκήνιο τα πνευστά όργανα σε διάφορα ξενοδοχεία και μουσικούς χώρους της περιοχής παίζοντας ένα διαφορετικό ύφος και στυλ για το κοινό της περιοχής. Στην αρχή στους περισσότερους φαινόταν πως δε θα χει μέλλον. Το μέλλον τους διέψευσε βλέποντας πως σήμερα στα περισσότερα ξενοδοχεία και στα περισσότερα μουσικά σχήματα υπάρχουν πνευστά. Οπότε οι ευκαιρίες είναι στο χέρι του καθενός και αν τις καταλάβει να τις αρπάξει. Και κάτι ακόμα. Πολλοί φεύγουν από την Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη να έρθουν να παίξουν και εδώ,  γιατί σιγά-σιγά το επίπεδο αλλάζει και διαμορφώνεται  κάθε μέρα προς το καλύτερο με φρέσκες ιδέες.   Για ένα νέο παιδί με σωστές βάσεις από έναν καλό δάσκαλο και όρεξη να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά στη μουσική, πιστεύω το μέλλον θα του χαμογελάσει. Θέλει όμως πολύ αγώνα και σωστές επιλογές στο που θα πάει να μάθει, με ποιόν  και τι θα μάθει. Η Καλαμάτα θα μπορούσε να έχει απ’ όλες τις οικογένειες μουσικών οργάνων. Δυστυχώς όμως υπάρχουν κάποιοι που βρίσκονται σε θέσεις μη έχοντας όρεξη για δουλειά, ώστε να βγάλουν νέους μουσικούς στο προσκήνιο.

  

_Πιστεύεις ότι η Καλαμάτα θα μπορούσε να προχωρήσει στη δημιουργία μιας έστω μίνι Συμφωνικής  Ορχήστρας (αν είναι δόκιμος ο όρος) ; Είναι θέμα οικονομικό ή συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις;

_Και βέβαια θα μπορούσε αν ήθελε, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν θέλει εδώ και τόσα χρόνια. Προσπάθησαν να κάνουν μια Συμφωνική Ορχήστρα πριν 3-4 χρόνια κάνοντας από τότε μία  και μόνο Χριστουγεννιάτικη Συναυλία και η Ορχήστρα μετά μπήκε στο «συρτάρι». Υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι συνάδελφοι που θα μπορούσαν να την στελεχώσουν σε όλες σχεδόν τις  θέσεις που χρειάζεται μια μικρή Συμφωνική Ορχήστρα η μία Ποπ Ορχήστρα όπου να παίζει ελαφρά μουσική, Ελληνική και Ξένη όπως είχα ξαναπεί σε μια παλιότερη συνέντευξή μου στην «Ελευθερία» στη δημοσιογράφο Γ.Σαρδέλη πριν 5 χρόνια περίπου. Συνάδελφοι και στα πνευστά, τα κρουστά και τα έγχορδα προσφέροντας στους πολίτες της Καλαμάτας και όχι μόνο ποιοτική μουσική.  Οπότε αν το θέμα είναι οικονομικό είναι εύκολο να παρουσιαστεί ως δικαιολογία για να μη γίνει. Τώρα αν συντρέχουν άλλες προϋποθέσεις λίγο πολύ τις ξέρουν  αυτοί που θέλουν αλλά και αυτοί που μπορεί να μην θέλουν να γίνει ποτέ κάτι καλό σ’ αυτή την πόλη έχοντας προσωπικές ‘’ανασφάλειες και ανησυχίες’’ .

_Ασχολείσαι και με τη φιλαρμονική του Δήμου Δυτικής Μάνης. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου εκεί, είσαι ευχαριστημένος;

_Ο κόσμος και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα έχουν αγκαλιάσει, στηρίξει  και αγαπήσει αυτή τη μουσική δημιουργία που ξεκίνησε  το 2014 ο καθένας απ’ τη μεριά του. Είναι ακόμα κάτι νέο για τον τόπο. Η πληρωμή μου σε αυτό που δημιουργήθηκε τότε,   είναι πως αυτή τη στιγμή πάνω από 10-15 μέλη της Φιλαρμονικής μας που ξεκίνησαν απ’ το μηδέν βρίσκονται στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Κάποια  άλλα παιδιά φοιτούν  σε Ωδεία κάνοντας μουσική σταδιοδρομία και εύχομαι στο μέλλον να τους δούμε και σε Ορχήστρες, σε θέσεις  ως καθηγητές μουσικής  ή όπου αλλού αγαπάνε. Μας  δίνει τόσο χαρά και δύναμη παρ ’όλες  τις δυσκολίες,  όταν βλέπουμε τον κόσμο της Μάνης να τραγουδάει, να επιβραβεύει και να συμμετέχει μαζί μας σε κάθε εκδήλωση. Βέβαια ένα μεγάλο μπράβο κι ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σ’ αυτά τα παιδιά και τους γονείς που μας τα εμπιστεύονται. Είναι σημαντικό ότι καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ‘’κλέβουν’’ απ’  το χρόνο τους για ένα καλύτερο αύριο αυτών των παιδιών και του τόπου τους. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Συνεχίζουμε.      

_Είσαι ένας καταξιωμένος μουσικός και τρομπετίστας με μεγάλη πλέον εμπειρία σε πολλά και διαφορετικά στυλ μουσικής. Τι θα ήθελες να πεις σαν μήνυμα στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

_Δε μπορώ να συμβουλέψω κανέναν στο τι να κάνει. Μπορεί και να πετύχει μπορεί και να αποτύχει. Και στο παιδί μου ακόμα λέω να κάνει αυτό που ονειρεύεται και θέλει ώστε να είναι  ευτυχισμένο. Εγώ έκανα αυτό που ήθελα από μικρός και το μέλλον μου  το ανταπέδωσε ως επάγγελμα. Εύχομαι όλοι να κάνουν επάγγελμα αυτό που ήθελαν πάντα και όχι αυτό που αναγκάζονται να κάνουν για να ζήσουν. Αν είμαι όπως λέτε καταξιωμένος μουσικός και  έγινα καλός ή κακός το αφήνω στον κόσμο να το δει , να το πει και να το κρίνει. Τους ευχαριστώ όλους για τα θετικά τους σχόλια και περισσότερο εκείνους που με τα αρνητικά τους σχόλια με βοηθούν να γίνομαι καλύτερος. Κάθε μέρα μαθαίνω. Κάντε αυτό που αγαπάτε και ονειρεύεστε και σίγουρα θα βγει κάτι πολύ καλό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο