Latest News

Ο Αντώνης Κουφουδάκης είναι κιθαριστής, δάσκαλος μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας  και εκτός από εμπνευστής  – δημιουργός, είναι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του σημαντικού Φεστιβάλ Κιθάρας που γίνεται στην πόλη μας. Σε αυτή την εξομολόγηση μιλάμε για τον θεσμό αλλά και τα μουσικά δρώμενα στην πόλη μας.

_ Πως προέκυψε η ιδέα για το Φεστιβάλ Κιθάρας;

_ Ήταν Απρίλιος του 2012 όταν καταφέραμε με μικρά, αλλά σταθερά  βήματα να υλοποιήσουμε το πρώτο μας Φεστιβάλ. Για τον  Δήμο Καλαμάτας, την κοινωφελή επιχείρηση «Φάρις», τον σύλλογο γονέων και φίλων  των καλλιτεχνικών σχολών του δήμου  «Τέρψις» και τους καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, πηγή έμπνευσης  αποτέλεσε η τάξη κιθάρας των μαθητών του Δ.Ω.Κ. Θέλαμε να δώσουμε ένα κίνητρο σε όλα αυτά τα παιδιά να αγαπήσουν την κιθάρα και την μουσική γενικότερα. Η συνεχής  ανατροφοδότηση με νέες γνώσεις και η παρακολούθηση παραστάσεων πολύ υψηλού επιπέδου ήταν  το μέσο για να φθάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας.

_ Υπάρχει το κατάλληλο κοινό στην Καλαμάτα; Γιατί κακά τα ψέματα, αν η τέχνη δεν έχει κοινό και απευθύνεται μόνο σε ένα πολύ intellectual ακροατήριο προφανώς δεν είναι βιώσιμη.

_Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κοινού στην Καλαμάτα σίγουρα ποικίλλουν. Όμως, υπάρχει ένα σημαντικό  μέρος του πληθυσμού της πόλης που συγκροτεί ένα πολύ υψηλού επιπέδου κοινό. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Η διαρκής παρουσία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με εκδηλώσεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού έχει δημιουργήσει ένα υπόβαθρο υψηλής αισθητικής. Προσωπικά, δεν γνωρίζω άλλη επαρχιακή πόλη στην οποία ένα ρεσιτάλ κλασσικής κιθάρας μπορεί να προσελκύει περισσότερους από πεντακόσιους θεατές! Στο ρητορικό ερώτημα περί βιωσιμότητας θα μου επιτρέψεις να απαντήσω με ένα ερώτημα. Η Τέχνη, πρέπει απαραίτητα να είναι βιώσιμη οικονομικά? Περί του θέματος πάντως, το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας είναι βιώσιμο 100%. Αυτό συμβαίνει χάρη στον Δήμο Καλαμάτας και την μεγάλη υποστήριξη των συμπολιτών μας.

_Είσαι ευχαριστημένος από την εξέλιξη του Φεστιβάλ; Γνωρίζω ότι όλοι οι συντελεστές έχετε βάλει τον πήχη ψηλά, τι σημαίνει αυτό για εσάς;

_ Νιώθω πανευτυχής για όλα όσα  έχουμε πετύχει. Από σεβασμό και ταπεινότητα δεν χρησιμοποιούμε ακόμα τον όρο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Όμως με τις πράξεις μας αποδεικνύουμε πως τα τελευταία χρόνια ανταποκρινόμαστε πολύ καλά σε δύσκολα εγχειρήματα και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι τα καλύτερα έρχονται. Ο αρχικός στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Η κιθάρα στην Καλαμάτα έχει αλλάξει κατηγορία!  Οι σπουδαστές και απόφοιτοι του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας έχουν στο βιογραφικό τους πολύ μεγάλες διακρίσεις. Αυτά τα παιδιά απαρτίζουν  πλέον και την οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ, την ψυχή του Φεστιβάλ και είναι ακριβώς αυτοί  οι οποίοι βάζουν τον πήχη ψηλά.

_ Η ‘’διάχυση’’ του Φεστιβάλ σε ολόκληρη τη χρονιά είναι πράγματι εντυπωσιακή. Τι περιμένουμε φέτος να ακούσουμε;

_Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα μας www.kalamataguitarfestival.gr

Επιγραμματικά σε τίτλους:

Κυριακή  27 Νοεμβρίου 2022 ώρα 20:00 :   « YorgosNousis&Friends »

Κυριακή 5   Φεβρουαρίου 2023 ώρα 20:00  :  «Ρεσιτάλ Κιθάρας» με τον Κώστα Τοσίδη

Κυριακή 2 Απριλίου  2023 ώρα 20:00    :     «Distribuição de flores»

Βίκη Βασιλειάδη (φλάουτο), Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα) , Άκης Σιψάς ( κιθάρα)

Κυριακή 23 Απριλίου 2023 ώρα 20:00  «Η φλόγα του Flamenco με τον Σωκράτη Μαστροδήμο»

Συμμετέχουν: RaúlLeviaAmador (cante, palmas) IvándeAlcalá (baile, palmas)  LitoManez (percusión) Γιώργος Ντινάκος  (bajo, guitarra, laud)

Σάββατο 1  Ιουλίου 2023 ώρα 20:00  «GUITARRECITAL»

Με τον διεθνούς φήμης σολίστ  AnielloDesiderio.

_Με την ευκαιρία της συνομιλίας μας, πες μας και για τις άλλες δραστηριότητες του Δημοτικού Ωδείου μιας και διδάσκεις εκεί.

_Συμβαίνουν τόσα πολλά που είναι αδύνατο να αναφέρω όλες τις συναυλίες και δράσεις του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Δεν θα ήθελα να αδικήσω κάποιον συνάδελφο. Όμως, μπορώ να  πω ότι όποιος  έρθει στην μεγάλη Χριστουγεννιάτικη συναυλία που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 23 Δεκεμβρίου θα  απολαύσει μια συναυλία υψηλού επιπέδου!  Ένας εύκολος τρόπος ενημέρωσης, για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του ωδείου είναι η σελίδα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ στο facebook. Τέλος επέτρεψε μου να προσθέσω ότι τα δύο τελευταία χρόνια διδάσκω και ως καθηγητής κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας όπου επίσης γίνονται καταπληκτικά πράγματα.

_Ας μιλήσουμε και για τους προσωπικούς σου στόχους; Ποια είναι τα σχέδια σου αλλά πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου ως καλλιτέχνη  μετά από μερικά χρόνια;

_Πρώτα από όλα εύχομαι να έχουμε την υγεία μας και ειρήνη. Ζούμε σε παράξενους καιρούς και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Όσον αφορά το καλλιτεχνικό έργο, νιώθω πλήρης με όλα όσα κάνω. Θα ήθελα στο μέλλον να έχω τον χρόνο να μελετάω περισσότερο ώστε να κάνω ακόμη περισσότερα πράγματα.

_Σε ευχαριστούμε. Καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ Κιθάρας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο