Latest News

Το φαινόμενο των digital nomads, οι προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρουν στην Ελλάδα αλλά και οι ευκαιρίες που προκύπτουν για τον ελληνικό τουρισμό ήταν το κεντρικό θέμα του πρώτου WORKFROMGREECE.GR Summit της Marketing Greece, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22  Νοεμβρίου 2022, στο Impact Hub Athens.

Στο πρώτο session οι κ.κ. Βασίλης Κικίλιας-Υπουργός Τουρισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης-Υπουργός Επικρατείας Αρμόδιος για Θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης-Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Αρναουτάκης-Περιφερειάρχης Κρήτης και Κώστας Μπακογιάννης-Δήμαρχος Αθηναίων, τοποθετήθηκαν για τις πολιτικές και δράσεις που σχεδιάζουν.

Εν συνεχεία οι κ.κ. Ιάσων Τσάκωνας, Managing Director OLIAROS Property Development, Ευγένιος Δενδρινός, Real Estate Director ΤΕΜΕΣ, Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director Endeavor και Δημήτρης Μανιάτης, CEO Upstream ανέλυσαν τις προοπτικές ανάπτυξης των προορισμών και της προσέλκυσης ταλέντων, καθώς και τις νέες τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Μεταξύ των Doers, επιχειρηματίες και πρωτοβουλίες, που εξειδικεύονται στον τομέα των digital nomads, οι κ.κ. ΝίκοςΒέκιος – Area General Manager (Greece) Selina, ΠάνοςΚαραχάλιος – Συνιδρυτής Digital Nomads Thessaly & Central Greece Community, ΝέλληΚουβελάκη – ΠρόεδροςτηςΚοιν.Σ.Επ “ΦΑΟΣ” & Δ/ντρια του “House by Phaos” και Έφη Πούλη – Iδιοκτήτρια Workhub Chania. Σε αυτό το session οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στις προϋποθέσεις προσέλκυσης του συγκεκριμένου κοινού, δίνοντας έμφαση στην αξία της επαφής και της συνύπαρξης τόσο με άλλους ψηφιακούς νομάδες όσο και με τις τοπικές κοινωνίες.

Η κα Κουβελάκη, εκπροσωπώντας την Καλαμάτα αναφέρθηκε στο«Work From Kalamata» ως πρωτοβουλία προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων σε επίπεδο προορισμού και στις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτει ένας προορισμός για να προσελκύσει το εν λόγω κοινό, ως κάτωθι.

” Η Φάος ΚοινΣΕπ, ως φορέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που εφαρμόζει την κοινωνική καινοτομία στις δράσεις της και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για ενίσχυση της τοπικής ανέλιξης, αφουγκραζόμενη τις μελλοντικές ανάγκες, την τελευταία διετία κινείται σημαντικά στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων και remoteworkers στην περιοχή της Μεσσηνίας”.

Πιο συγκεκριμένα και  μετά την υλοποίηση σχετικών δράσεων, όπως το «Κalamata smart city innovation talks», το “DigitalNomads: προορισμός Μεσσηνία”και  το “Digitalmobilities” με τη συμμετοχή  φορέων της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προέκυψε η ανάγκη περισσότερο στεχευμένης πληροφόρησης  στο θέμα των ψηφιακών νομάδων.

Έτσι, πήραμε  την πρωτοβουλία πριν από ένα χρόνο περίπου, να δημιουργήσουμε στο πρότυπο του Work From Greece, την ψηφιακή πύλη “Work from Kalamata”, με την υποστήριξη της Crowdpolicy,  πρωτοβουλία η οποία έτυχε αποδοχής κι από τον Δήμο Καλαμάτας.

Αυτή τη στιγμή, λόγω του οτι και το coworking space “HousebyPhaos” που διατηρούμε στην πόλη, αποτελεί σημείο συνάντησης των ψηφιακών νομάδων στην κοινότητα, συγκεντρώνουμε θέματα προς επίλυση από τους ίδιους τους ταξιδιώτες, προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και οι παροχές προς αυτή την ομάδα εργαζομένων, που θα επιλέξουν την Καλαμάτα και γενικότερα τη Μεσσηνία ως προορισμό.

Μην ξεχνάμε πως οι ψηφιακοί νομάδες, είναι μισθωτοί ή επαγγελματίες υψηλών εισοδημάτων, μεταφέρουν γνώση, μπορούν να υπάρξουν συνέργειες με τους τοπικούς επιχειρηματίες και φυσικά να διαμείνουν στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Στόχος είναι, η δημιουργία ενός ισχυρού community στη Μεσσηνίας και φυσικά  η σαφή ενημέρωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Επίσης η καθοδήγηση των ψηφιακών νομαδων προς χωριά και μικρές κοινότητες προς ανάπτυξη και της υπαίθρου.

7 και 1 σημεία σύμφωνα με έρευνες πρέπει να καλύπτει ένας προορισμός

  • Να είναι ασφαλής, χωρίς στοιχεία εγκληματικότητας
  • Να παρέχει ένα σχετικά ικανοποιητικό κόστος διαβίωσης
  • Να είναι εύκολα προσβάσιμος (π.χ. να έχει αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομο κλπ)
  • Να διαθέτει χώρους εργασίας
  • Να υπάρχει κοινότητα
  • Το κλίμα να είναι ζεστό
  • Γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ
  • Παράλληλες δραστηριότητες

Η Καλαμάτα, έχει τις προϋποθέσεις! Αυτό που χρειάζεται είναι στρατηγικός σχεδιασμός από την τοπική  αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού ώστε να αποτελέσειη Μεσσηνία μία από τις πρώτες επιλογές  των ψηφιακών νομάδων.»

Τέλος, οι digital nomads Jerome Bajou, Haz Memon και Imran Alimohammed μοιράστηκαν με το κοινό την προσωπική τους εμπειρία στην Ελλάδα, σημαντικές γνώσεις και πολύτιμο inside info για τα ζητούμενα και τις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων.

Η πρωτοβουλία της Marketing Greece, workfromgreece.gr έχει την υποστήριξη των χορηγών COSMOTE, AEGEAN και EUROBANK και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο