Latest News

Το Thriller κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1982 από την Epic Records και είναι το 6ο άλμπουμ του mega star της ποπ. Η παραγωγή του έγινε από τον genius Κουίνσι Τζόουνς (είχαν συνεργαστεί και στο  «Off the Wall» το 1979).

Ο Τζάκσον ήθελε να δημιουργήσει ένα άλμπουμ όπου «κάθε τραγούδι ήταν ένας δολοφόνος», με ήχους mix από pop, post-disco, rock, funk και R&B. Τραγούδια που ανέδειξαν και  τα αντιφατικά θέματα της προσωπικής του ζωής, καθώς άρχισε να χρησιμοποιεί ένα μοτίβο παράνοιας και πιο σκοτεινά θέματα.

Ο Sir Paul McCartney ( το θρυλικό ‘’σκαθάρι’’)  εμφανίζεται στο “The Girl Is Mine” και είναι η πρώτη  εμφάνιση  ενός επιλεγμένου καλλιτέχνη σε  άλμπουμ του Michael Jackson. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 1982 στα Westlake Recording Studios στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, με προϋπολογισμό 750.000 $.

Το Thriller έγινε το πρώτο νούμερο ένα άλμπουμ του Τζάκσον στο αμερικανικό Billboard Top LPs & Tapes chart, όπου πέρασε ένα ρεκόρ 37 μη συνεχόμενες εβδομάδες στο νούμερο ένα, από τις 26 Φεβρουαρίου 1983 έως τις 14 Απριλίου 1984.

Κυκλοφόρησαν επτά σινγκλ: ‘’The Girl Is Mine”, “Billie Jean”, “Beat It”, “Wanna Be Startin’ Somethin’ ”, “Human Nature”, “P.Y.T. (Pretty Young Thing)” και “Thriller”. Όλα  έφτασαν στο top 10 του αμερικανικού τσαρτ  Billboard Hot 100, σημειώνοντας ρεκόρ για τα περισσότερα 10 singles από ένα άλμπουμ, με τα “Beat It” και “Billie Jean” να φτάνουν στο νούμερο ένα.

Μετά την ερμηνεία του «Billie Jean» από τον Τζάκσον στην τηλεοπτική εκπομπή Motown 25, όπου έκανε το ντεμπούτο του με την υπογραφή του ‘’moonwalk’’  χορού, οι πωλήσεις του άλμπουμ αυξήθηκαν σημαντικά, πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως την εβδομάδα.

Το μουσικό βίντεο “Thriller” έκανε πρεμιέρα με μεγάλη ανυπομονησία τον Δεκέμβριο του 1983 και παιζόταν τακτικά στο MTV, γεγονός που αύξησε επίσης τις πωλήσεις. Με 32 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 1983, το Thriller έγινε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Ήταν το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του 1983 παγκοσμίως και το 1984 έγινε το πρώτο άλμπουμ που έγινε το best-seller στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο χρόνια.

To Thriller έθεσε νέα πρότυπα στη μουσική βιομηχανία, με τα τραγούδια, τα μουσικά βίντεο και τις στρατηγικές προώθησης που επηρεάζουν καλλιτέχνες, δισκογραφικές εταιρείες, παραγωγούς, εμπόρους μάρκετινγκ και χορογράφους. Η επιτυχία έδωσε στον Τζάκσον ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πολιτιστικής σημασίας για έναν μαύρο Αμερικανό, σπάζοντας τα φυλετικά εμπόδια στη λαϊκή μουσική, κερδίζοντας  απίστευτο χρόνο στο MTV και οδηγώντας σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν στον Λευκό Οίκο. Το Thriller ήταν από τα πρώτα άλμπουμ που χρησιμοποίησαν μουσικά βίντεο ως διαφημιστικά εργαλεία. Τα βίντεο για τα “Billie Jean”, “Beat It” και “Thriller” πιστώνονται για τη μετατροπή των μουσικών βίντεο σε μια σοβαρή μορφή  pop art.

Παραμένει το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, με πωλήσεις 70 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως. Είναι το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις χωρίς μεταγλώττιση και το δεύτερο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις συνολικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιστοποιήθηκε 34 φορές  πλατινένιο από την Recording Industry Association of America (RIAA) το 2021. Κέρδισε οκτώ βραβεία Grammy που έσπασαν ρεκόρ στα  Βραβεία Γκράμι του 1984, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπουμ της Χρονιάς, ενώ το “Beat It” κέρδισε το Δίσκο της Χρονιάς. Ο Τζάκσον κέρδισε επίσης ένα ρεκόρ οκτώ American Music Awards στα American Music Awards του 1984. Το άλμπουμ συμπεριλήφθηκε συχνά στις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Το 2008, μπήκε στο Grammy Hall of Fame. Την ίδια χρονιά, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το προσέθεσε στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικές ηχογραφήσεις».

Επηρέασε μουσικές τάσεις, νόρμες και νεότερους καλλιτέχνες  όσο λίγα άλμπουμ συνολικά, στην ιστορία της μουσικής. Σίγουρα διαχρονικό  θα ακούγεται ακόμη για πολλά χρόνια και από τους νέους κάθε γενιάς.

Με πληροφορίες από : https://www.popup.gr/

Μετάβαση στο περιεχόμενο