Ακόμα περιμένουμε να δούμε πότε θα εμφανιστεί στο σινεμά αλλά και στο θέατρο, πλάσμα με τόση ακτινοβολία, τόση ενέργεια, πάθος και εργατικότητα. Πότε θα εμφανιστεί ένας άντρας τόσο ωραίος, σέξι και ταλαντούχος σαν τον Νίκο Κούρκουλο!
Από τον Νίκο Μουρατίδη
Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου, την γειτονιά όπου μεγάλωσε και η κηδεία του είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στους μεγάλους σταρ: Θλίψη, δάκρυα, πλήθος κόσμου – επώνυμοι και ανώνυμοι – paparazzi, κανάλια και πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 1934 και έμελλε να γίνει ένας σπουδαίος ηθοποιός που υπηρέτησε το Εθνικό Θέατρο, το οποίο και τον γαλούχησε. Στα νιάτα του υπήρξε ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό και από σύμπτωση πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός, όπως έλεγε επανειλημμένα και ο ίδιος.
Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου (έχοντας δασκάλα ανάμεσα σε άλλους την Κατίνα Παξινού), από την οποία αποφοίτησε το 1958. Την πρώτη θεατρική του εμφάνιση έκανε στο έργο «H κυρία με τις καμέλιες» με τον θίασο Λαμπέτη-Χορν (1958–59). Το θεατρικό του μέλλον στη συνέχεια είχε μόνο ανοδική πορεία και το 1967 τον παίρνουν ο Ζυλ Ντασέν και η Μελίνα Μερκούρη στην Νέα Υόρκη, για να πρωταγωνιστήσει στο μιούζικαλ “Ilya Darling” – που ήταν η θεατρική μεταφορά της ταινίας “Ποτέ την Κυριακή”. Παράσταση για την οποία κέρδισε την υποψηφιότητα για το μεγάλο θεατρικό βραβείο των ΗΠΑ, Tony.

Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’70, έφτιαξε δικό του θίασο, και ανέβασε σπουδαίες παραστάσεις μεγάλων συγγραφέων και σκηνοθετών. Το 1974 απόκτησε και την δική του θεατρική στέγη, το θέατρο «KAΠΠA».
Το 1993 γίνεται Πρόεδρος του Δ.Σ. Του Εθνικού Θεάτρου και την επόμενη χρονιά Καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου. Ίδρυσε την Πειραματική Σκηνή και το Εργαστήρι Ηθοποιών, έθεσε σε μόνιμη λειτουργία την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου, ενώ στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ «Βίρα τις άγκυρες» ως το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση.

Τεράστια Κινηματογραφική καριέρα
Η καριέρα του στον κινηματογράφο ήταν τεράστια, και ήταν το Νο 1 αντρικό όνομα στην Φίνος Φιλμ. Διακρίθηκε σε ρόλους “ζεν-πρεμιέ” πρωταγωνιστόντας κυρίως σε κοινωνικά δράματα. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πήρε δύο φορές το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στις ταινίες “Οι αδίστακτοι” (1965) και “Ο Αστροπόγιαννος” (1970). Η τελευταία του ταινία ήταν “Το Φράγμα” (1982).
Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του έπαιζε δευτερεύοντες ρόλους, μέχρι που το 1961, ο Γιάννης Δαλιανίδης τον έκανε πρωταγωνιστή στον “Κατήφορο”. Έκτοτε έγινε ο μεγαλύτερος σταρ της κινηματογραφικής μας βιομηχανίας. Συνολικά έπαιξε σε 40 περίπου ταινίες, ενώ στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε μόνο σε μία σειρά, “Το 13ο κιβώτιο” στον ΑΝΤ-1 (1992).

Προσωπική ζωή
Σύζυγός του ήταν η Μελίτα Κουτσογιάννη – Κούρκουλου, βοηθός σκηνοθέτη, με την οποία δούλεψαν μαζί στο θέατρο – και δημιούργησαν το Θέατρο ΚΑΠΠΑ. Γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ο έρωτας ήρθε δύο χρόνια αργότερα, όταν η γοητευτική κοπέλα χτύπησε την πόρτα του στο καμαρίνι του θεάτρου ΡΕΞ, για να τον συγχαρεί για την ερμηνεία του στην παράσταση «Η γειτονιά των Αγγέλων», όπου έπαιζε με την Τζένη Καρέζη. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Ο Νίκος Κούρκουλος και η Μελίτα παντρεύτηκαν το 1966, την περίοδο που ξεκίνησε να γυρίζεται η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Κουμπάρος ήταν ο ηθοποιός και συγγραφέας Νότης Περγιάλης.
Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Άλκη Κούρκουλο (Αλκίνοος), ο οποίος ακολούθησε το δρόμο του πατέρα του, και την Μελίτα Κούρκουλου – Κυριακοπούλου, η οποία ασχολείται με την διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις. Γι’ αυτές τις γυναίκες, τις γυναίκες της ζωής του, ο Νίκος Κούρκουλος τραγούδησε το 1984 με τον Γιάννη Πάριο ένα τραγούδι, το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ στο εμπόριο.

Σταθμός στη ζωή του Νίκου Κούρκουλου ήταν η γνωριμία του με την Μαριάννα Λάτση (1953) το καλοκαίρι του 1986 κατά τη διάρκεια παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο ίδιος σε μια συνέντευξή του περιέγραψε με το ίδιο πάθος και το ίδιο καρδιοχτύπι την πρώτη στιγμή που αντίκρισε τον μεγάλο και τελευταίο έρωτα της ζωής του, λέγοντας: «Κάνω έτσι και παγώνω… Ξαφνικά βλέπω ένα πλάσμα να ανεβαίνει τις κερκίδες και αυτό ήταν».
Εκείνη την εποχή η Μαριάννα Λάτση ήταν παντρεμένη με τον δάσκαλο του σκι και Δήμαρχο Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, με τον οποίο είχε αποκτήσει κι’ ένα γιο, τον Πάρη (1983), ενώ το διαζύγιο τους βγήκε το 1987. Παράλληλα ο Νίκος Κούρκουλος ζήτησε αμέσως διαζύγιο από τη σύζυγο του, Μελίτα. Διατήρησαν μια άψογη σχέση αγάπης και σεβασμού όλα τα μετέπειτα χρόνια. Ο Νίκος Κούρκουλος είχε τέσσερα παιδιά. Δύο από τον πρώτο γάμο του και άλλα δύο από τη σχέση του με την Μαριάννα Λάτση, (με την οποία δεν παντρεύτηκαν ποτέ) την Εριέτα (1993) και τον Φίλιππο (1998).
Η τελευταία γυναίκα που “μπήκε” στη ζωή του Νίκου Κούρκουλου ήταν η εγγονή του, Αμαλία (2004. Καρπός του γάμου της κόρης του, Μελίτας με τον επιχειρηματία Μενέλαο Κυριακόπουλο.
Το 2001 διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο στο ρινοφάρυγγα. Παρά τα προβλήματα υγείας, συνέχιζε να αγωνίζεται για το Εθνικό Θέατρο. Απεβίωσε στις 30 Ιανουαρίου 2007 και κηδεύτηκε την επομένη από το νεκροταφείο Ζωγράφου, στη γειτονιά όπου μεγάλωσε.

Μικρές λεπτομέρειες
- Ο πατέρας του, Αλκίνοος Κούρκουλος, ήταν κουρέας, με καταγωγή από την Κέρκυρα.
- Όταν γεννήθηκε ο γιος του ο Άλκης, ο Κούρκουλος ήταν στις ΗΠΑ με την παράσταση “Ίλια Ντάρλινγκ”, και πληροφορήθηκε τη γέννηση του από τηλεγράφημα .
- 3 μήνες μετά, η Μελίτα πήρε το μωρό και το πήγε στην Αμερική για να γνωρίσει τον πατέρα του.
- Όταν γεννήθηκε η κόρη του, εκείνος επέμενε να πάρει το όνομα της μητέρας της. Ήθελε οι 2 γυναίκες της ζωής του – τότε – να έχουν το ίδιο όνομα.
- Το 1964 έπαιξε με την Τζένη Καρέζη στο θέατρο το έργο “Δεσποινίς διευθυντής”, αλλά όταν έγινε ταινία αρνήθηκε, και τον ρόλο πήρε ο Αλέκος Αλεξανδράκης.
- Το πρώτο έργο που έπαιξε η Μελίνα στο θέατρο, μετά την μεταπολίτευση όταν γύρισε από την εξορία, ήταν “Η όπερα της πεντάρας” του Μπρέχτ, με τον Κούρκουλο στον ρόλο του Μακ Κηθ, στο θέατρο Κάππα.
- Κολλητή του φίλη ήταν η Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία έγινε και η νονά του Άλκη.
- Ότι λεφτά έβγαζε από το σινεμά τα έριχνε στο θέατρο, ανεβάζοντας μεγάλα έργα σε πολυέξοδες παραστάσεις.
- Ο Γιάννης Λάτσης δεν τον ήθελε για γαμπρό του.
- Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις μηχανές. Δεν του άρεσε να οδηγεί αυτοκίνητο και συχνά έκανε ταξίδια με την μοτοσυκλέτα του.
- Αγαπημένο του φαγητό ο μουσακάς και ότι είχε να κάνει με ζυμαρικά.
- Σε μια σκηνή ο Καζάκος έπρεπε να του δώσει ένα χαστούκι, αλλά επειδή δίσταζε και δεν πετύχαινε… γύρισαν το πλάνο 15 φορές. Στο τέλος του είπε ο Κούρκουλος, «έχω φάει 15 χαστούκια αντί για ένα, δώσε ένα καλό να τελειώνουμε».
ΠΗΓΗ: nikosonline.gr