Latest News

Από τον Νίκο Κουρή

Πέρα από το γνωστό κλισέ ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της πατρίδα μας και σίγουρα η ατμομηχανή της, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι  επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, καταλήγουν στην παραδοχή ότι το μέλλον του τουρισμού έρχεται από τη θάλασσα. Αναφέρουν μάλιστα την εξέλιξη και την ανάπτυξη που υπάρχει σε πολλούς τομείς πέρα από το απλό θαλασσινό μπάνιο.

Κάποιοι αποκαλούν τα μικρά σκάφη  ‘’βάρκες’’ κάποιοι άλλοι τα συνδυάζουν με θαλαμηγούς πολυτελείας. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα με τις απέραντες ακτογραμμές και τις πεντακάθαρες θάλασσες είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο για θαλάσσιο τουρισμό και σκάφη αναψυχής. Αρκεί να το αποδείξει κιόλας.

Είτε αγοράζοντας είτε ενοικιάζοντας (προϊόντα ή υπηρεσίες)  η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι μπροστά μας και όλοι πρέπει να την αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και με τη ματιά στραμμένη  στο ανθηρό μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού.

Το yachting και συναφείς κλάδοι του θαλάσσιου τουρισμού, επικεντρώνουν  τεράστιο ενδιαφέρον από  ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες. Μετά την ξακουστή Γαλλική Ριβιέρα ,πολλές χώρες όμως  έχουν μπει δυναμικά σε αυτό τον χώρο, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για να είναι θελκτικές και ανταγωνιστικές.

Εμείς;  Tα συμπλέγματα των νησιών μας από το Αιγαίο μέχρι το Ιόνιο,  οι μοναδικές ομορφιές άλλων περιοχών από τη Θάσο, τις Σποράδες μέχρι και το  Καστελόριζο, την Κρήτη και βέβαια  τις απαράμιλλες ακτές και θάλασσες της  Πελοποννήσου μας έχουν βάλει στο χάρτη για τους επισκέπτες  – τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα. Θέλουμε να είμαστε ουραγοί ή μπορούμε να διεκδικήσουμε top θέσεις;

Πολλές φορές και σε πάμπολλες περιπτώσεις η πολυπλοκότητα των νόμων για διάφορα ζητήματα ήταν και είναι τροχοπέδη για κάποιον που θέλει απλά να κάνει μια αγορά – ιδιωτική χρήση ενός ιστιοπλοϊκού ή ‘’βάρκας’’ των 10.000 ευρώ,  είτε να επενδύσει επιχειρηματικά με ασφαλώς πολύ υψηλότερα budget. Συν τα όποια προβλήματα νόμων ακόμα και για ερασιτέχνες ή απλούς επισκέπτες – χρήστες, ενοικιαστές  προϊόντων και υπηρεσιών.

Πρόσφατα κάτι φαίνεται  να αλλάζει. Νομοθετικές ρυθμίσεις και βελτίωση του πλαισίου για μεγάλα έργα αλλά ακόμα και για μια απλή ‘’γλύστρα’’  προχωράνε,  για να σπάσουν οι αγκυλώσεις που ταλαιπωρούν χρόνια τους κάθε φύσης ‘’εραστές της θάλασσας’’.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την απλοποίηση αδειοδότησης, τη διαδικασία νομιμοποίησης, την αλλαγή του συντελεστή δόμησης σε χωροθετημένα τουριστικά λιμάνια κλπ. Σίγουρα δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα, διότι ακόμη και οι ‘’μικρομεσαίοι’’ των θαλασσίων δραστηριοτήτων δεν είναι καθόλου αμεληταίοι και αντιμετωπίζουν μια απίστευτη γραφειοκρατία ακόμη και σήμερα.

Επίσης, στο χώρο δραστηριοποιούνται πολλοί επαγγελματίες που νοικιάζουν διάφορα σκάφη και εξοπλισμούς για θαλάσσιες δραστηριότητες,  γιατί πολλοί τουρίστες εννοείται ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουν ή να κάνουν μια επένδυση για να χαρούν τις Ελληνικές θάλασσες.

Τα θαλάσσια ‘’προϊόντα’’ είναι πολλά και για όλα τα βαλάντια: Yachting, θαλάσσια σπορ, φουσκωτά, κρουαζιερόπλοια για ενοικίαση, ιστιοπλοϊκά, mega yachts κλπ.  Μια τεράστια γκάμα και αγορά (συν τις θέσεις εργασίας) στην κυριολεξία μπροστά στα πόδια μας.

Είναι προφανής η αναγκαιότητα των υποδομών για να απελευθερωθούν όλα εκείνα που εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.  Και εννοείται ότι τα πολλά επιμέρους μικροπροβλήματα (γλίστρες, αγκυροβόλια, άδειες κλπ)  που χρειάζονται άμεσες και γρήγορες λύσεις.

Οι ταχύτητες που κινούνται οι ανταγωνιστικές μας χώρες σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να μας κάνει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς για να εκμεταλλευτούμε  όσο γίνεται καλύτερα το  ‘’ γαλάζιο διαμάντι ’’ της Ελλάδας μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο