Από τον Λεωνίδα Παχτίτη
Ένα λαμπρό άστρο, μια σούπερ νόβα, μια σύνοδος πλανητών ή ένας τεράστιος κομήτης; Τι από όλα αυτά ήταν τελικά το άστρο της Βηθλεέμ;
Τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την εμφάνιση ενός νέου αστέρα πριν από 2.000 χρόνια; Είναι όντως πραγματικό το άστρο της Βηθλεέμ ή μπήκε στην ιστορία της γέννησης του Ιησού για να δώσει μεγαλοπρέπεια; Είναι όντως η 25η Δεκεμβρίου η ημερομηνία που γεννήθηκε ο Χριστός ή μήπως όχι;
Η πρώτη άποψη για το λαμπρό αυτό άστρο μιλάει για την σύνοδο δύο μεγάλων πλανητών.
Με την χρήση πλανηταριακών προγραμμάτων που προσομοιώνουν τις κινήσεις των άστρων σε βάθος χρόνου ανακαλύπτουμε πως το 7 π.Χ υπήρξε όντως ένα πολύ φωτεινό σημείο στον ουρανό.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως μιλάμε για την σύμπραξη δύο μεγάλων πλανητών, του Δία και του Κρόνου όπου η σύνοδός τους αυτή στον αστερισμό των Ιχθύων δημιούργησε αυτό το φαινόμενο στον ουρανό. Την συγκεκριμένη άποψη ασπάζονται και ο Αμερικανός καθηγητής αστρονομίας Κάρλις Καουφμάνις, ο Φιλανδός αρχαιολόγος – Ασσυριολόγος Σίμο Πάρπολα αλλά και ο μεγάλος Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ.
Πράγματι η σύνοδος Δία – Κρόνου εμφανίστηκε στον πρωινό ουρανό γύρω στις 4:30 στις 23 Μαρτίου του 7 π.Χ. συνεπώς μιλάμε για ένα άστρο το οποίο ήταν ορατό σε όλους τους ανθρώπους της γης και όχι μόνο στους μάγους.
Ίσως από εδώ εξηγείται και η ονομασία που του δόθηκε ως «Άστρο της Ανατολής». Μιλάμε όμως για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο γιατί η σύνοδος αυτή ήταν τριπλή. Δηλαδή 3 φορές ο Δίας, φαινομενικά πάντα, έφτασε και προσπέρασε τον Κρόνο. Βάση μελετών προκύπτει ότι όλο αυτό το φαινόμενο που είχε σαν αποτέλεσμα να φαίνεται ως ένα λαμπερό αστέρι ήταν ορατό στον κόσμο για έναν ολόκληρο χρόνο.
Η δεύτερη ερμηνεία του φαινομένου έρχεται και πάλι από τον Γερμανό αστρονόμο Κέπλερ.
Η θεωρία του μιλάει για την υπόθεση ενός υπερκαινοφανούς αστέρα δηλαδή ενός σούπερ νόβα. Αφορμή στάθηκε η προσωπική του εμπειρία να δει έναν σούπερ νόβα στον αστερισμό του Οφιούχου το 1604. Το μέγεθος και η λάμψη αυτού του φαινομένου τον οδήγησαν να υποθέσει ότι μπορεί και το Άστρο της Βηθλεέμ να ήταν κάτι παρόμοιο.
Η εμφάνιση ενός υπερκαινοφανούς αστέρα είναι ένα συνταρακτικό θέαμα. Πρόκειται για τον βίαιο θάνατο ενός αστέρα, που εκπέμπει τόσο φως ώστε να λάμπει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η λάμψη του υπολογίζεται όσο 200 δισεκατομμύρια αστέρια, δηλαδή όσο όλα τα αστέρια του γαλαξία μας. Η θεωρία αυτή καλύπτει τη σπανιότητα και το εντυπωσιακό των ιδιοτήτων του αστέρα της Βηθλεέμ, αλλά όχι την κατεύθυνση και τη διάρκεια, καθώς η εμφάνιση ενός σούπερ νόβα δεν διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα.
Η τρίτη ερμηνεία μιλάει για έναν κομήτη, μια θεωρία όμως που δεν φαίνεται να έχει και τόσους πολλούς υποστηρικτές.
Ο πρώτος που υποστήριξε κάτι τέτοιο ήταν ο Ωριγένης. Το πλήρες όνομά του ήταν Ωριγένης Αδαμάντιος και υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Η θεωρία του λοιπόν φαίνεται να απορρίπτεται γιατί και σε αυτήν την περίπτωση δεν συμπίπτουν οι ιδιότητες της κατεύθυνσης και της διάρκειας. Η πορεία του κομήτη διαρκεί μόνο μερικούς μήνες και δεν είναι κάτι σπάνιο, αφού η εμφάνιση κομήτη είναι συχνό αστρονομικό φαινόμενο.
Εξάλλου, η εμφάνιση ενός κομήτη δεν είναι οιωνός κάποιο ευχάριστου γεγονότος, όπως το συμβάν της Γέννησης. Θα λέγαμε πως είναι μάλλον το αντίθετο αφού ταυτίζεται με άσχημα γεγονότα, όπως οι φυσικές καταστροφές.

Υπήρξαν όντως οι «Τρεις μάγοι με τα δώρα» που ακολούθησαν το λαμπρό άστρο της γεννήσεως και αν ναι τι ήταν;
Οι μάγοι λοιπόν αυτοί θα πρέπει να ήταν αστρολόγοι ή αστρονόμοι και όχι απλώς μάγοι με την σημερινή ερμηνεία της λέξης. Μιλάμε για ανθρώπους που μελετούσαν τα άστρα και ίσως από αυτό το πλανητικό φαινόμενο να οδηγηθηκαν πιθανότατα προς την κατεύθυνση της ιστορίας που όλοι γνωρίζουμε.
Μέσα από ιστορικά αρχεία προκύπτει ότι και οι 3 κατάγονταν από την πόλη Σάβε (Saveh) της Περσίας. Μία μικρή πόλη η οποία βρίσκεται περίπου 125 χλμ νοτιοδυτικά της Τεχεράνης και η οποία είναι γνωστή στην ιστορία από τον Μάρκο Πόλο. Η συγκεκριμένη πόλη την εποχή του Χριστού είχε ακμάζων αστρονομικό παρατηρητήριο και πανεπιστήμιο. Άρα συμπεραίνουμε πως πιθανότητα οι 3 αυτοί μάγοι να είχαν αποκτήσει την πανεπιστημιακή μόρφωση της εποχής τους, ήταν δηλαδή καθηγητές αστρονομίας.
25η Δεκεμβρίου μία ημερομηνία συνυφασμένη με την γέννηση του θεανθρώπου. Είναι όντως πραγματική ή μήπως ο Χριστός γεννήθηκε σε μια εντελώς διαφορετική περίοδο του έτους;
Μετεωρολόγοι έχουν κάνει σήμερα ακριβείς μελέτες και αναφέρουν ότι η Βηθλεέμ τον Δεκέμβριο είναι βυθισμένη στην παγωνιά και την βροχή. Δεν θα ήταν λοιπόν λογικό να παραμένουν με τέτοιες συνθήκες βοσκοί και πρόβατα στην ύπαιθρο. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει μόνο σε 2 περιόδους του χρόνου, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ερχόμενοι ξανά στο θέμα της συνόδου Δία – Κρόνου και βάση μελετών και αποδόσεων στις 14 Σεπτεμβρίου του 7 π.Χ ο Δίας ήταν στην πλησιέστερη θέση του προς τη Γη. Λόγω του Ήλιου η επιφάνειά του ήταν πιο πολύ φωτισμένη από κάθε άλλη φορά, ήταν κάτι σαν πανσέληνος. Άρα με βάση τα παραπάνω κατά το ξημέρωμα της 14ης Σεπτεμβρίου το μοναδικό ορατό άστρο του ουρανού λίγο πριν ανατείλει ο Ήλιος ήταν ο Δίας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο χρόνος γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, μπορεί όμως να τοποθετηθεί μεταξύ των ετών 6 και 2 π.Χ., σύμφωνα με πληθώρα ερευνών.
Στα χρονικά των Κινέζων αναφέρονται καινοφανείς δηλαδή νέοι αστέρες το 5 και 4 π.Χ.
Στις 17 Ιουνίου του 2 π.Χ. οι λαμπροί πλανήτες Αφροδίτη και Δίας θα μπορούσαν να έχουν φανεί σε παρατηρητές στη Βαβυλώνα, όταν συγχωνεύθηκαν ακριβώς προτού δύσουν προς την κατεύθυνση της Βηθλεέμ.
Μία άλλη σύνοδος του Δία και της Αφροδίτης συνέβη τον Αύγουστο του 3 π.Χ.
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν περισσότερο όμως προς το 6 ή 7 π.Χ. Πληθώρα επιστημόνων συμφωνούν σε αυτό λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά δεδομένα για τη ζωή γνωστών προσώπων της εποχής, αλλά και γεγονότων που συνδέονται με τη Γέννηση.
Μία από τις βασικότερες αναφορές είναι ο θάνατος του βασιλιά Ηρώδη, το 4 π.Χ.
Δεχόμενοι ότι υπήρξε ένα σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό, πως ήξεραν οι τρεις μάγοι την κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσουν;
Όπως σας προανέφερα η σύνοδος Δία – Κρόνου συνέβη στον αστερισμό των Ιχθύων. Οι μάγοι ερμηνεύοντας το φαινόμενο αυτό θεώρησαν ότι η γέννηση του νέου κυβερνήτη – βασιλιά θα γινόταν στο Ισραήλ. Πως όμως συνδέεται ο αστερισμός των Ιχθύων με το Ισραήλ; Οι αστρολόγοι πριν από 2000 περίπου χρόνια χώρισαν τον ζωδιακό κύκλο σε 12 διαφορετικούς αστερισμούς, και καθένας από αυτούς τους αστερισμούς συνδέθηκε με μια από τις γειτονικές τους χώρες. Για παράδειγμα Ιχθύες – Ισραήλ, Κριός – Συρία. Οι Μάγοι, φυσικά θα περνούσαν τη ζωή τους παρατηρώντας και μελετώντας τους πλανήτες άρα ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί αλλά και πότε.
Ένας νέος βασιλιάς που οι Ιχθύες έδειχναν την περιοχή της Ιερουσαλήμ.
Δείτε το βίντεο