Latest News

Από την Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Αν και παγκόσμια γιορτή, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με αρκετά παράξενους τρόπους.

Τα πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο – La Befana, Ιταλία

Τα ιταλικά Χριστούγεννα γιορτάζονται με μια μάγισσα που πίνει κρασιά. Και όχι, δεν εννοούμε την αλκοολική θεία από την άβολη πλευρά της οικογένειας. Δώδεκα ημέρες μετά την επίσκεψη του Άγιου Βασίλη, την παραμονή των Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου), οικογένειες σε όλη την Ιταλία αφήνουν ένα ποτήρι κρασί και ένα πιάτο λουκάνικα για τη La Befana, η οποία μπαίνει από την καμινάδα πάνω το σκουπόξυλο της. Σύμφωνα με τη λαογραφία, η ηλικιωμένη κυρία, απέρριψε μια πρόσκληση από τους Τρεις Σοφούς για να γίνει μάρτυρας της γέννησης του Χριστού και ήταν τόσο συντετριμμένη που την έχασε, που περνάει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα αναζητώντας σε όλη τη χώρα το μωρό Ιησού, μοιράζοντας δώρα στα καλά παιδιά και κάρβουνο στα άτακτα.

Ο τιμωρός Krampus στην Αυστρία

AP 2022 – RONALD ZAK

Σαν να μην ήταν αρκετά ζόρικη η απειλή να χάσουν τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη, τα άτακτα παιδιά στην Αυστρία, πρέπει επίσης να ανησυχούν για τον Krampus: Ένα κερασφόρο, τριχωτό θηρίο που αρπάζει τα άτακτα παιδιά στο ψάθινο καλάθι του, υπηρετώντας τον Άγιο Βασίλη σε μια αρκετά dark διανομή ρόλων. Πολλές πόλεις στην Αυστρία (και γειτονικές χώρες), ειδικά τα αλπικά χωριά γύρω από το Σάλτσμπουργκ και το Τιρόλο, γιορτάζουν το Krampusnacht στις 5 Δεκεμβρίου, όταν δεκάδες άνδρες ντυμένοι ως Krampus παρελαύνουν στους δρόμους κραδαίνοντας ραβδιά και τρομοκρατώντας τα παιδιά.

Στην Νορβηγία κρύβουν τις σκούπες τους

Οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι η παραμονή των Χριστουγέννων, συμπίπτει με την άφιξη των κακών πνευμάτων και των μαγισσών. Και κάπως έτσι, κρύβουν όλες τις σκούπες πριν κοιμηθούν.

Tα Yule Lads στην Ισλανδία

AP 2022 EGIL BJARNASON

Τα παιδιά της Ισλανδίας δεν έχουν μόνο έναν Άγιο Βασίλη, αλλά 13 άτακτα τρολ που περιφέρονται στη χώρα το δεκαπενθήμερο πριν από τα Χριστούγεννα. Όπως οι επτά νάνοι της Χιονάτης, ο καθένας από τους 13 «jólasveinar» (Yule Lads) έχει τη δική του προσωπικότητα.  Συμπεριλαμβανομένων των Doorway-Sniffer, Spoon-Licker, Sausage-Swiper, Candle-Stealer, Curd-Gobbler και του δυσοίωνα ονομαζόμενου Window-Peeper. Ο καθένας επισκέπτεται εκ περιτροπής παιδιά που αφήνουν παπούτσια στο παράθυρο του υπνοδωματίου τους, αφήνοντας δώρα για τα καλά παιδιά και σαπισμένες πατάτες για τα άτακτα.

Mari Lwyd, Ουαλία

Ο ουαλικός πολιτισμός είναι αρχαίος και βουτηγμένος στη δεισιδαιμονία. Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Νότιας Ουαλίας διοργανώνουν παρελάσεις με πρωταγωνιστή… ένα νεκρό άλογο  για να γιορτάσουν την πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου.

Στο πιθανώς κελτικής προέλευσης έθιμο, οι Ουαλοί ντύνουν με ένα λευκό σεντόνι ένα κρανίο αλόγου, το οποίο και περνάνε σε έναν στύλο. Στη συνέχεια χτυπάνε τις πόρτες των κατοίκων κάθε πόλης, για να τους τρομάξουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της νοσηρής παρέλασης, δεν λείπουν τα τραγούδια, το κέφι και ο χορός. Λογικό.

Ιστοί αράχνης, Ουκρανία

Οι Ουκρανοί υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ανταλλάσσοντας τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια με ιστούς αράχνης. Ο θρύλος της αράχνης των Χριστουγέννων, εξηγεί ότι μια φτωχή χήρα και τα παιδιά της φύτεψαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από μια βελόνα ενός έλατου, αλλά δεν είχαν χρήματα για να το στολίσουν.

Τότε, το πρωί των Χριστουγέννων, ξύπνησαν και είδαν το δέντρο τους σκεπασμένο με ιστούς αράχνης, το οποίο το φως του ήλιου στη συνέχεια μεταμόρφωσε σε χρυσό και ασήμι. Σήμερα, τα δέντρα σε όλη την Ουκρανία είναι στολισμένα με μικρά στολίδια αράχνης που ονομάζονται «pavuchky» και ψεύτικους ιστούς αράχνης, που λέγεται ότι είναι η προέλευση της αστραφτερής πούλιας που λαμπυρίζει τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο.

Σκάλισμα ραπανιού, Μεξικό

Κάθε χρόνο στη μεξικανική πόλη Οαχάκα, οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα σηματοδοτούνται με ένα φεστιβάλ, γνωστό ως Νύχτα των Ραπανιών. Δυστυχώς, δεν είναι μια low budget ταινία τρόμου της δεκαετίας του ’80, αλλά ένας διαγωνισμός σκαλίσματος ραπανιών.

Οι συμμετέχοντες γίνονται εξαιρετικά δημιουργικοί, με τα πάντα, από σκηνές της γέννησης έως φανταστικά τέρατα να εμφανίζονται καθώς χιλιάδες επισκέπτες κατεβαίνουν στην πόλη για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Τα εν λόγω ραπανάκια καλλιεργούνται με συγκεκριμένο τρόπο για να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να μπορέσουν να γίνουν μέσο γλυπτικής. Αλλά όλα φαίνονται κάπως μάταια, καθώς τα έργα μπορούν να εκτεθούν μόνο για λίγες ώρες πριν τα λαχανικά μαραθούν.

ΠΗΓΗ:ladylike.gr

PHOTO :AP 2022 Egil Bjarnason, Ronald Zak

Μετάβαση στο περιεχόμενο