Τον έχουν αποκαλέσει μουσική ιδιοφυία. Σίγουρα ήταν πρωτοπόρος της μόδας και το πέρασμα του από τον κινηματογράφο δεν πέρασε απαρατήρητο. Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για την προνοητικότητα του και ότι με τον δικό του τρόπο προέβλεψε το μέλλον.
Ήταν από τους πρώτους που μίλησε για αυτό που σήμερα ονομάζουμε live streaming. 20 χρόνια πριν, στην εποχή του Napster και του LimeWire, σε συνέντευξη του στους New York Times, υποστήριζε ότι η μουσική θα γίνει ‘’άυλη’’ κάτι σαν το ηλεκτρικό ρεύμα και πως δεν θα μπορούμε να την ‘’πιάσουμε’’, όπως το τρεχούμενο νερό. Για σκεφτείτε πόσο εύκολα έχουμε πρόσβαση σε δεκάδες μουσικές πλατφόρμες σήμερα.

Στην εποχή μας τα social media είναι σχεδόν τα πάντα, στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την διαμόρφωση της κοινής γνώμης κλπ. Ήταν το 1999 όταν ο David Bowie δημιουργούσε το Bowie Net, δίνοντας τη ευκαιρία στους χρήστες του να έχουν άμεση πρόσβαση σε αρχεία μουσικής, βίντεο και φωτογραφιών. Αν αυτό δεν το λες κοινωνική δικτύωση, τότε που το facebook για παράδειγμα δεν υπήρχε καν στον χάρτη τότε πως το λες; Έλεγε μάλιστα: ”Είμαστε στα πρόθυρα κάτι του συναρπαστικού και τρομακτικού.Αυτό που πρόκειται να κάνει το Διαδίκτυο στην κοινωνία, τόσο καλό όσο και κακό, είναι αδιανόητο’’

Οι εμφανίσεις του και οι μεταμφιέσεις του έφταναν στα άκρα. Πολλοί έλεγαν ότι έπαιζε ανάμεσα στα δυο φύλα, στο single με τον Mick Jagger (Dancing in the street) και τι δεν άκουσαν. Παρεξηγημένος από τους συντηρητικούς, προχωρημένους για αυτούς που ήθελαν κάποιον να ταρακουνάει τα στεγανά της showbiz, σίγουρα ήταν πολύ μπροστά κι έβλεπε τι ερχόταν χωρίς να διστάζει να εκτίθεται.

Ποιος μίλησε για iPad πριν 30 χρόνια; Δείτε το video clip του τραγουδιού ‘’Ashes to ashes’’. Κάπου στην αρχή (25-30 secs) ο Bowie γυρνάει προς την κάμερα με ένα tablet στο οποίο παίζει κινούμενη εικόνα. Τόσο μπροστά !
Έφυγε στις αρχές του 2016 αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα όχι μόνο στη μουσική, αλλά και σε ότι ονομάζουμε pop culture.
Ένας Starman που έφυγε νωρίς (10 Ιανουαρίου 2016), αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα όχι μόνο στη μουσική, αλλά και σε ότι ονομάζουμε pop culture.