Latest News

Ανθρώπινες σχέσεις. Δύο λέξεις, πολλές ερμηνείες και ακόμη μεγαλύτερος  προβληματισμός. Ο άνθρωπος από την πρώτη του εμφάνιση σε αυτόν τον κόσμο αρχίζει να συναναστρέφεται με άλλα άτομα και να διαμορφώνει διαφόρων ειδών σχέσεις. Οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές είναι μερικές μόνο κατηγορίες ανθρωπίνων σχέσεων που συντροφεύουν το άτομο καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, στην διάρκεια των χρόνων, πολλές από αυτές διαμορφώνονται διαφορετικά, παύουν να υπάρχουν ή εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες.

Τι συμβαίνει στην εποχή μας με τις σχέσεις

“Σχέσεις φτωχές από συναίσθημα και αγάπη, σχέσεις επιφανειακές, σχέσεις συμφέροντος δημιουργούν οι άνθρωποι της σημερινής εποχής”

Με μια εύκολη παρατήρηση  μπορούμε να αντιληφθούμε την κρίση που περνάνε οι σχέσεις σε διάφορα επίπεδα. Η ευκολία στην ταχύτητα της επικοινωνίας (on line),  είναι στην ουσία φαινομενική γιατί παρόλο που από την μια στιγμή στην άλλη μπορούμε να βρεθούμε στην άλλη άκρη της γης, είμαστε πιο μακριά από κάθε άλλοτε με την οικογένεια μας, τους γείτονες και εν γένει τους συνανθρώπους μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στον μικρόκοσμο τους αδιαφορώντας για τους υπολοίπους.

Οι φιλικές σχέσεις  έχουν γίνει σχέσεις του διαδικτύου. Αισθανόμαστε ότι αν έχουμε πολλούς ακόλουθους στα social media ‘’έχουμε φίλους’’ και πέφτουμε στην παγίδα της έλλειψης μιας ουσιαστικής ανθρώπινης σχέσης. Τι γίνεται στην πραγματική ζωή;

Κάποιοι προσπαθούν εναγωνίως να αποκτήσουν φιλίες με ‘’ισχυρά’’ πρόσωπα ή δημοφιλείς περσόνες από διάφορους χώρους. Οι λόγοι είναι πολλοί: Ανασφάλεια, η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας κλπ. Είναι προφανές ότι όλο αυτό δεν έχει ουσιαστική βάση, κάτι σαν κι αυτό που αποκαλούμε λυκοφιλία. Κι όταν σβήνουν τα φώτα, ανακαλύπτουν ότι ξαναβρίσκονται τραγικά μόνοι τους.

Τι γίνεται στον έρωτα;

Έρωτας, φλέρτ, λέξεις που το νόημα τους τείνει να χαθεί. Πολύ εύκολα βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι ότι ακόμα κι ένα ‘’ερωτευμένο’’ ζευγάρι περισσότερο ασχολείται με την οθόνη του κινητού, παρά σε μια συζήτηση ή στιγμές ουσιαστικής προσέγγισης του άλλου. Μήπως οφείλουμε να το δούμε λίγο διαφορετικά; Αν μάλιστα μιλάμε για πιο μακροχρόνιες σχέσεις η ουσιαστική αποξένωση γίνεται όλο και μεγαλύτερη. _ Μα τι να πούμε, λένε πολλά ζευγάρια σε αντίστοιχες ερωτήσεις. Θεωρούν ότι μετά το πέρασμα κάποιων χρόνων, τελειώνει και η επικοινωνία, δυστυχώς.

Οι άνθρωποι διστάζουν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και τις αληθινές τους προθέσεις στον άλλον, διστάζουν να πλησιάσουν κάποιον και να τον προσεγγίσουν ερωτικά. Οι άνθρωποι σήμερα φοβούνται την απόρριψη, φοβούνται να νιώσουν ότι δεν είναι τελικά και τόσο αρεστοί όσο πίστευαν και προτιμούν να κρυφτούν πίσω από την οθόνη του κινητού και πίσω από ένα προφίλ στα social media. Επιπλέον, τα ζευγάρια “ξεχνάνε” να ζήσουν την σχέση τους, “ξεχνάνε” να απορροφηθούν στον σύντροφο που έχουν απέναντι τους, αντ΄αυτού απορροφούνται πλήρως στις συσκευές του κινητού τους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Περνώνταςτώρα στον εργασιακό τομέα, θα παρατηρήσουμε ότι και εκεί τα πράγματα και οι σχέσεις έχουν αλλάξει. Ο ανταγωνισμός και το κέρδος κυριαρχούν στον ύψιστο βαθμό. Σχεδόν όλοι επιδιώκουν να εξελιχθούν στον επαγγελματικό τομέα και να φτάσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα γίνεται μη υπολογίζοντας τους υπολοίπους. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αποτύχει ή θα απολυθεί κάποιος συνάδελφος τους. Συχνά μάλιστα παρατηρείται οι εργαζόμενοι να δείχνουν μια ψεύτικη καλή  πλευρά τους στους συναδέλφους ή στους εργοδότες τους, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουν περισσότερα στον εργασιακό τους  χώρο.

Αναφορικά με τις οικογενειακές σχέσεις, εντοπίζεται μια μεγάλη κρίση αξιών. Αναλυτικότερα, εκλείπει ο σεβασμός των παιδιών απέναντι στους γονείς τους και οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παιδιών έχουν αυξηθεί. Επίσης, η επικοινωνία είναι ένα κομμάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια από την οικογένεια. Οι περισσότεροι γονείς δεν συζητάνε με τα παιδιά τους  για όσα τα απασχολούν με αποτέλεσμα οι σχέση τους να φθείρεται και να απομακρύνονται μεταξύ τους.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ

Ολοκληρώνοντας, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς  ότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, η κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του κέρδους έχουν φθείρει τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι άνθρωποι έχουν πάψει να ενδιαφέρονται και να βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Έχουν πάψει να επικοινωνούν ουσιαστικά μεταξύ τους. Αντιθέτως, δημιουργούν επιφανειακές και χωρίς συναίσθημα σχέσεις, σχέσεις συμφέροντος. Παρόλο που δείχνουν κοινωνικοί και φιλικοί, στην πραγματικότητα είναι μόνοι τους στον μικρόκοσμο τους χωρίς να έχουν διάθεση να χαρίσουν λίγο από τον χώρο τους και σε κάποιον άλλον άνθρωπο.

Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε κάποιες αξίες μας και να αναλογιστούμε αν είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν αυτού του είδους οι ανθρώπινες σχέσεις; Ίσως ήρθε η ώρα να ξανακοιτάξουμε τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας;

Με πληροφορίες από youngpeople.gr / ladylike.gr / missbloom / theman.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο