Τα καρότα δένουν τέλεια με τα ψητά αχλάδια και την παρμεζάνα.
10′ προετοιμασία
5′ ψήσιμο
Σύνολο: 15′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 10 – 12 μεγάλα καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά), κομμένα σε φλούδες (με το μαχαιράκι που καθαρίζουμε πατάτες ή περασμένα από το μαντολίνο)
- 2 μεγάλα σκληρά αχλάδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1/2 κουτ. γλυκού βούτυρο (για το ταψί)
- 120 γρ. παρμεζάνα, σε φλούδες
Για το λαδολέμονο
- 120 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 μεσαίου μεγέθους λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα γλυκιά
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα καρότα με ψητά αχλάδια και παρμεζάνα αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.
- Βάζουμε τα καρότα σε ένα μπολ και τα αλατίζουμε ελαφρώς.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και αραδιάζουμε τα αχλάδια. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα βάζουμε στο φούρνο να καραμελώσουν για περίπου 5 – 6 λεπτά.
- Βάζουμε τα καρότα σε μια ρηχή σαλατιέρα και στο κέντρο τα αχλάδια.
Λαδολέμονο
- Σε ένα βάζο γυάλινο που κλείνει καλά βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και το ανακινούμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν.
- Περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα, γαρνίρουμε με την παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως τα καρότα με ψητά αχλάδια και παρμεζάνα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 59.