Latest News

Φτιάχνουμε ένα μυρωδάτο λαδολέμονο με σταφύλια, ιδανικό για πράσινες σαλάτες όπως αυτή με μαρούλι, ρόκα, σικορέ, μυρωδικά και μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο. Μοναδική!

15′ προετοιμασία

20′ ψήσιμο

30′ αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το λαδολέμονο

  •  1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  •  2½ φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσια
  •  3 κουταλιές χυμός λεμονιού
  •  3 κουταλιές χυμός πορτοκαλιού
  •  1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
  •  5 κόκκοι πράσινου ή μαύρου πιπεριού, κοπανισμένοι

Για τη σαλάτα

  •  2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε λωρίδες των 2 εκ.
  •  1 μικρό μαρούλι
  •  1 σικορέ (αντίβ)
  •  1 ματσάκι ρόκα (τα φύλλα)
  •  1/2 ξερό κρεμμύδι
  •  1 μικρή μαραθόριζα
  •  1/2 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα)
  •  αλάτι, πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  •  αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Μαρινάδα

  1. Για να ετοιμάσουμε την πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο και λαδολέμονο με σταφύλια, ξεκινάμε από την μαρινάδα: Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου σε ένα ταψάκι, τις αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.
  2. Ανακατεύουμε καλά, τις τακτοποιούμε στο ταψάκι σε μονή στρώση, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις μαρινάρουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Λαδολέμονο

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το σταφύλι.
  2. Σοτάρουμε για 10 δευτερόλεπτα, ανακινώντας το τηγάνι, και αποσύρουμε αμέσως.
  3. Μεταφέρουμε τις ρώγες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Δουλεύουμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά του λαδολέμονου και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τις ρώγες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σαλάτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε το ταψάκι με το κοτόπουλο από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε όπως είναι στο ταψάκι, με τη μαρινάδα του, για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει.
  2. Χοντροκόβουμε με το χέρι το μαρούλι, το σικορέ και τη ρόκα και τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα κομμένα σε φέτες, το δυόσμο, περιχύνουμε με το μισό λαδολέμονο (μαζί με μερικές ρώγες) και ανακατεύουμε.
  4. Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 41.

Μετάβαση στο περιεχόμενο