Φτιάχνουμε ένα μυρωδάτο λαδολέμονο με σταφύλια, ιδανικό για πράσινες σαλάτες όπως αυτή με μαρούλι, ρόκα, σικορέ, μυρωδικά και μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο. Μοναδική!
15′ προετοιμασία
20′ ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5′
Υλικά
Μερίδες: 4

Για το λαδολέμονο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2½ φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσια
- 3 κουταλιές χυμός λεμονιού
- 3 κουταλιές χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
- 5 κόκκοι πράσινου ή μαύρου πιπεριού, κοπανισμένοι
Για τη σαλάτα
- 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε λωρίδες των 2 εκ.
- 1 μικρό μαρούλι
- 1 σικορέ (αντίβ)
- 1 ματσάκι ρόκα (τα φύλλα)
- 1/2 ξερό κρεμμύδι
- 1 μικρή μαραθόριζα
- 1/2 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα)
- αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
- αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Μαρινάδα
- Για να ετοιμάσουμε την πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο και λαδολέμονο με σταφύλια, ξεκινάμε από την μαρινάδα: Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου σε ένα ταψάκι, τις αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε καλά, τις τακτοποιούμε στο ταψάκι σε μονή στρώση, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις μαρινάρουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Λαδολέμονο
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το σταφύλι.
- Σοτάρουμε για 10 δευτερόλεπτα, ανακινώντας το τηγάνι, και αποσύρουμε αμέσως.
- Μεταφέρουμε τις ρώγες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Δουλεύουμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά του λαδολέμονου και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τις ρώγες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σαλάτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε το ταψάκι με το κοτόπουλο από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε όπως είναι στο ταψάκι, με τη μαρινάδα του, για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει.
- Χοντροκόβουμε με το χέρι το μαρούλι, το σικορέ και τη ρόκα και τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα κομμένα σε φέτες, το δυόσμο, περιχύνουμε με το μισό λαδολέμονο (μαζί με μερικές ρώγες) και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 41.