Latest News

Στο πολιτιστικό επίκεντρο της Ευρώπης θα βρίσκεται το 2023 η Ελευσίνα.

Στις 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο παράκτιο μέτωπο η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και οι εργασίες προετοιμασίας συνεχίζονται αμείωτες. Οι υποδομές της πόλης και πολύ περισσότερο της διοργάνωσης, αποτέλεσαν άμεση προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή αυτή την τριετία.

Ο γενικότερος σχεδιασμός προέβλεπε όχι μόνο την αναβάθμιση και αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών, αλλά και την απόκτηση εμβληματικών κτιρίων, με στόχο φυσικά να συνδράμουν στη διοργάνωση, αλλά και να παραμείνουν ως παρακαταθήκη στους δημότες και να ενισχύσουν τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη της πόλης.

Ιστορικά κτίρια που απέκτησε ο δήμος

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα, αποκτήθηκαν από τον δήμο ή παραχωρήθηκαν σε αυτόν, ιστορικά κτίρια όπως το παλαιό Δημαρχείο, που έχει ήδη επισκευαστεί και είναι έτοιμο προς χρήση και το πρώην ΙΚΑ, το οποίο ήταν ανεκμετάλλευτο και τώρα θα στεγάσει υπηρεσίες του δήμου που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, καθώς και τις πάγιες ανάγκες των δημοτών, αλλά αποκτήθηκε κι ένας παλιός ερειπωμένος κινηματογράφος, το «Σινέ Ελευσίς», άμεσα συνδεδεμένος με τη ζωή και τις μνήμες των κατοίκων.

Αποκτήθηκε κτήμα σε προνομιακή θέση στο παραλιακό μέτωπο, για να γίνει χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά κι ένα ακίνητο προς ενίσχυση των υποδομών, καθώς θα μετατραπεί σε μεγάλο πάρκινγκ, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και την πόλη γενικότερα, αφού θα βοηθήσει καθοριστικά στην προσβασιμότητα και κυρίως στην αποσυμφόρηση του φορτίου οχημάτων στις κεντρικές οδούς.

Και έχει ήδη συμφωνηθεί η απόκτηση έκτασης σε υποβαθμισμένη περιοχή, όπως είναι αυτή δίπλα στο Αεροδρόμιο, η «Όαση» όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι, ένα παλιό κάμπινγκ που θα μετατραπεί σε πάρκο και σε χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών.

Σε εμβληματικά κτίρια πραγματοποιούνται έργα αποκατάστασης, όπως στην καμινάδα του παλιού εργοστασίου ΙΡΙΣ και στον ιστορικό πύργο με το ρολόι στον λόφο του αρχαιολογικού χώρου. Πλήρως θα αποκατασταθεί και το ιστορικό νεοκλασικό κτιριακό συγκρότημα του κτήματος Μορφόπουλου, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο, ενώ γίνονται έργα ανάπλασης και παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, στην πλατεία Ηρώων, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, αλλά και σε τμήμα της Ιεράς Οδού, όπου οι εργασίες περιλαμβάνουν χάραξη ποδηλατοδρόμου, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, κατασκευές κυκλικών κόμβων και νησίδων, διαμόρφωση χώρου πρασίνου, αποκατάσταση οδοφωτισμού από LED και παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.

Ακόμη, η Άνω Ελευσίνα αποκτά για πρώτη φορά δικό της πολιτιστικό χώρο, αφού πέρα από την αποκατάσταση του «Σινέ Ελευσίς», το οποίο αγόρασε ο δήμος για να γίνει θεατρική σκηνή και θα φιλοξενήσει παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και καλλιτεχνικές δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η περιοχή θα στεγάσει και μέρος της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου.

«Η ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μάς έδωσε δυνατότητες»

«Ο άξονας που κινηθήκαμε ως προς τις υποδομές ήταν κατ’ αρχήν ο φάκελος που είχε κατατεθεί για την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Αθανάσιος Μαυρογιάννης και εξηγεί: «Οπότε έχουμε τις υπάρχουσες υποδομές, οι οποίες ήταν ενταγμένες στον φάκελο της υποψηφιότητας και προέκυψαν τρεις καινούργιες. Το ΙΡΙΣ, η Ελαιουργική και το Κέντρο Δεξιοτήτων, εκ των οποίων το Κέντρο ήδη λειτουργεί. Το ΙΡΙΣ, το οποίο έχει παραχωρηθεί στον δήμο για 99 χρόνια, τελεί υπό κατασκευή και μέχρι την άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί και ως προς την Ελαιουργική και τις αποθήκες της, λόγω της παλαιότητας ως κτίριο, ανέλαβε η Περιφέρεια και δημοπράτησε το έργο, αλλά βγήκε άγονος ο διαγωνισμός και είναι το μόνο κτίριο που δεν μπορεί να είναι έτοιμο στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Γίνονται όμως οι ενέργειες από τον δήμο, ώστε αυτό το ακίνητο να διαμορφωθεί και να αξιοποιηθεί σαν πολιτιστική παρακαταθήκη.

Από εκεί και πέρα, εμείς προχωρήσαμε στην αγορά ενός παλαιού και ιστορικού για την πόλη μας κινηματογράφου, του ”Ελευσίς”, έχει υπάρξει κι ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και ΕΛΠΕ, όπου αναλαμβάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια τη μελέτη κατασκευής του έργου, έτσι ώστε να είναι κι αυτό έτοιμο για τις ανάγκες της διοργάνωσης και γενικότερα της πόλης».

Η τουριστική ανάπτυξη

Βασικός στόχος φυσικά αποτελεί για την Ελευσίνα και η τουριστική ανάπτυξη. Ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και μέσα από ειδικό σχεδιασμό, από πρωτοβουλίες και δράσεις, ο δήμος επιχειρεί να μπει στον τουριστικό χάρτη και να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό, έχοντας ως τρεις βασικούς πυλώνες την ανάδειξη της πόλης και των πλεονεκτημάτων της, τη σύνδεση του πολιτιστικού στοιχείου με τον τουρισμό και τέλος, την τοπική κουλτούρα και τη διασύνδεσή της με τη σύγχρονη κοινωνία.

Έτσι, στο συνολικό ερώτημα, τι σημαίνει για την πόλη και τους κατοίκους της η ανάδειξη σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ο κ. Μαυρογιάννης απαντά: «Θεωρώ ότι έχει θετικό πρόσημο και αυτό φαίνεται ήδη στην πόλη, δηλαδή παρατηρούμε πως ήδη έχουμε αύξηση της επισκεψιμότητας και ειδικά τα σαββατοκύριακα, όχι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και γενικότερα στην πόλη. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα έπαιξε και τον ρόλο του μεγάφωνου προς τα έξω, γιατί μέχρι τώρα η Ελευσίνα ακουγόταν μόνο ως βιομηχανική περιοχή και για τη ρύπανση. Ακουγόταν και για την ιστορία της βέβαια, αλλά η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και η όλη προβολή που έγινε, λειτούργησε θετικά και για την τοπική οικονομία και ευελπιστούμε πως θα είναι κάτι που θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και μετά το 2023, να μην εξαντληθεί δηλαδή μέσα στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Έχουν γίνει οι προσπάθειες να μπει στον τουριστικό χάρτη η πόλη. Ήδη υπάρχει πλέον ως προορισμός η Ελευσίνα και ευελπιστούμε αυτό να επεκταθεί».

Και καταλήγει: «Στις 4 Φεβρουαρίου είναι η τελετή έναρξης και είναι ένα στοίχημα αυτό για μια πόλη σαν την Ελευσίνα, του μεγέθους της και των ιδιαιτεροτήτων της και πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε».

ΠΗΓΗ: iefimerida

PHOTO: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μετάβαση στο περιεχόμενο