Από τον Νίκο Κουρή
Όταν πρωτοάκουσα για το House by Phaos δεν κατάλαβα περί τίνος πρόκειται. Όταν βρέθηκα σε κάποια εκδήλωση εκεί και συνομίλησα με τη Νέλλη Κουβελάκη που είχε την έμπνευση να δημιουργήσει αυτό τον χώρο στην Καλαμάτα ενθουσιάστηκα με αυτή την πρωτοπόρο ιδέα. Ας μάθουμε όμως περισσότερα από την ίδια.
_ Τι είναι τελικά το House by Phaos;
Το “House by Phaos” είναι το σημείο συνάντησης της επιχειρηματικής και πολιτιστικής κοινότητας της πόλης. Είναι ένα σπίτι του 1878, το οποίο ανακατασκευάστηκε με πολύ αγάπη και μεράκι, ώστε να φιλοξενεί δημιουργικούς ανθρώπους, ιδέες και δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.
Ένας επιχειρηματίας, μπορεί να στεγάσει την φυσική ή και την φορολογική έδρα της επιχείρησής του στον χώρο μας με χαμηλό μίσθωμα, μια ιδέα μπορεί να γίνει επιχειρηματικό πλάνο και να υλοποιηθεί, μια δράση μπορεί να σχεδιαστεί και να γίνει έργο καθώς παρέχουμε και ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και διοργάνωσης εκδηλώσεων.
Το τρίπτυχο Connect – Create -Collaborate που μας χαρακτηρίζει, το βλέπουμε καθημερινά να εκτυλίσσεται μέσα στον χώρο και μέσα στις διασυνδέσεις μας.
Άλλωστε «Φάος» σημαίνει Φως και ευελπιστούμε πως ότι λαμβάνει χώρα σ’ αυτό το Σπιτικό, να δίνει λίγο ακόμα φως στην ήδη φωτεινή κοινωνία της Καλαμάτας.
_ Πως το αντιμετωπίζει η Καλαμάτα; Εννοώ μια μικρή Περιφερειακή πόλη που ίσως δεν είναι (δυστυχώς ) τόσο open minded σε καινοτόμες ιδέες και νέες αντιλήψεις και βέβαια αν κάνω λάθος μπορείς να με διορθώσεις.
Το αρχικό πλάνο του 2018 που αφορούσε σε συνεργατικό χώρο, δεν ευδοκίμησε όσο προσμέναμε, καθότι αυτό ήταν το καινοτόμο της υπόθεσης και δεν γινόταν απόλυτα αντιληπτό, πέραν κάποιων περιπτώσεων επαγγελματιών με του οποίους ακόμα διατηρούμε συνεργασία. Λόγω όμως ότι έλειπε από την πόλη ένας νέος χώρος εκδηλώσεων, φρέσκος, με δυνατότητα να προσαρμόζεται σε χώρο σεμιναρίων, ομιλιών, εκθέσεων ακόμα και θεατρικών παραστάσεων, στους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας και πριν την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού η βιωσιμότητα μας κρίθηκε από αυτό. Ο κόσμος της πόλης αγκάλιασε το νέο χώρο, ως χώρο εκδηλώσεων.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η εργασία εξ αποστάσεως έγινε κανόνας κι όχι εξαίρεση, προσαρμόσαμε άμεσα τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες μας και το House by Phaos πήρε τη μορφή που κρατά έως σήμερα , ως co working space φιλοξενώντας σε όλες τις θέσεις εργασίας που διαθέτουμε, ανθρώπους που εργάζονται. Τώρα, η έννοια του συνεργατικού χώρου, έχει γίνει απόλυτα αποδεκτή και κατανοητή ως υπηρεσία από την τοπική κοινωνία, γιατί έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω της πανδημίας.

Ξέρεις Νίκο, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει σε κάθε πόλη και σε κάθε εποχή, ένα κοινό που το φοβίζει η αλλαγή και η εξέλιξη. Κάθε επιχειρηματική κίνηση εμπεριέχει ρίσκο και δεν απευθύνεται σε όλους. Η ουσία για εμένα έγκειται στο να μπορείς να εκφράζεσαι μέσα από τη δουλειά που έχεις επιλέξει την οποία να αγαπάς τόσο που να εκπέμπεται, κι αυτό να γίνεται αντιληπτό από το κοινό. Η αλλαγή της επαγγελματικής μου πορείας από τον τραπεζικό χώρο που υπηρέτησα επί σχεδόν 20ετίας, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι κάτι που δεν μετάνιωσα λεπτό παρ’ όλες τις δυσκολίες, αφού οι αξίες μου συνάδουν απόλυτα με τα στοιχεία που πρεσβεύει η κοινωνική οικονομία.
_ Ακούμε πολλές νέες λέξεις και ορολογίες όπως Innovation (καινοτομία), start ups, ΚΟΙΝΣΕΠ, ψηφιακούς νομάδες κλπ. Ζώντας εδώ πιστεύεις ότι πολλά από αυτά έχουν εμπεδωθεί από έναν μέσο πολίτη;
Από τον μέσο πολίτη μπορεί να μην είναι αντιληπτά ως έννοιες, γίνονται όμως αντιληπτά όταν υπάρχει το αποτέλεσμα. Τι εννοώ με αυτό: Υιοθετώντας καινοτομίες στις επιχειρήσεις μας και στις κοινότητες που ζούμε, αυτόματα βαδίζουμε παράλληλα με την εξέλιξη, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της γενικότερης τοπικής ανάπτυξης. Όταν μια νεοφυής επιχείρηση μια start up, ιδρυθεί στην Καλαμάτα και καταφέρει να λάβει χρηματοδότηση θα εξαπλωθεί και σε άλλες αγορές. Οι ΚοινΣΕπ (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις) που απαιτούν 5 ιδρυτικά μέλη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και καλύπτουν το κενό που υπάρχει ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέσω της ειδικής νομοθεσίας καθώς αφορούν στον τρίτο τομέα της οικονομίας. Οι ψηφιακοί νομάδες, είναι η πιο δυναμική εργασιακή ομάδα των τελευταίων δεκαετιών. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προσέλκυσής τους παγκοσμίως. Οι περιοχές που θα καταφέρουν να τους προσελκύσουν, θα έχουν τεράστια οφέλη στην τοπική τους οικονομία, καθ όλη τη διάρκεια του έτους κι όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτοί οι άνθρωποι αμείβονται από εργοδότες ή τις επιχειρήσεις τους που εδρεύουν σε άλλες χώρες και καταναλώνουν στην χώρα που θα εγκατασταθούν έως και 24 μήνες.
Άρα ακόμα κι αν αυτές οι έννοιες δεν γίνονται κατανοητές από τον μέσο πολίτη, θα αντιληφθεί το αποτέλεσμα όταν δει την πόλη του να αναπτύσσεται, την κατανάλωση να αυξάνεται και τη ζωή του να βελτιώνεται. Σίγουρα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε από μια μεμονωμένη προσπάθεια ενός φορέα. Απαιτεί συνεργασίες, υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινό όραμα για την πόλη.

_ Είσαι μια δραστήρια γυναίκα και μητέρα κι εκτός από τα επαγγελματικά δραστηριοποιείσαι σε διάφορους τομείς και αναφέρομαι στον εθελοντισμό (όπου ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως) μιας και συμμετέχεις σε διάφορες ανάλογες πρωτοβουλίες. Υπάρχει χρόνος για όλα;
_ Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αξίες, όπως ο εθελοντισμός πρέπει να μεταλαμπαδεύονται και ο χρόνος πρέπει να μοιράζεται ποιοτικά στην οικογένεια και στον εαυτό μας. Απαιτείται προγραμματισμός και θετική διάθεση για να υπάρχει ισορροπία. Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα, τα έπαιρνα σχεδόν παντού μαζί μου ώστε να λαμβάνουν κάποια μηνύματα. Τώρα που βρίσκονται στην εφηβεία και είναι πιο ανεξάρτητα, επιλέγουν τα ίδια. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχει χτιστεί μια πολύ καλή σχέση ανάμεσά μας, με σεβασμό κι εμπιστοσύνη. Από την άλλη, πλέον οι δράσεις αυτές βγαίνουν αβίαστα. Εκεί που συζητάμε λέμε: δεν κάνουμε κι αυτό; Αφιερώνουμε λίγα λεπτά σε brainstorming, λίγα ακόμα στα οργανωτικά, το ανακοινώνουμε και κινείται σχεδόν μόνο του. Η ανταπόκριση του κόσμου στο εκάστοτε κάλεσμα, είναι που μας επιβεβαιώνει πως δεν είμαστε οι μοναδικοί τρελοί με ευαισθησίες σ’ αυτή την πόλη… Και φυσικά το αποτέλεσμα της κάθε εθελοντικής δράσης είναι αυτό που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Πλέον τις επιλογές μου οδηγεί η φλόγα του ενθουσιασμού, το ισχυρό «θέλω» κι όχι το πρέπει, γι αυτό και ενεργώ προσεκτικά στο που θα αφιερώσω τον χρόνο και την ενέργειά μου.
_ Ακούω σε διάφορες συζητήσεις ότι ακόμη και σήμερα η γυναίκα στη σημερινή κοινωνία, αγωνίζεται για ισότιμη αντιμετώπιση σε σχέση με τους άντρες σε μια σειρά θεμάτων, αλλά και επαγγελματικών γνώσεων. Ποια είναι η άποψη σου;
_ Μπορεί η μητριαρχία να αποτέλεσε την πρώτη μορφή κοινωνικής οργάνωσης κατά τα προϊστορικά χρόνια, η γυναίκα να λατρευόταν ως Θεά Μητέρα καθότι έφερνε τους απογόνους, μα με το πέρασμα των αιώνων η θέση, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών αποτέλεσαν σημεία διεκδίκησης. Σήμερα η θέση της γυναίκας είναι σαφώς πιο ευνοϊκή και βελτιωμένη, ωστόσο τα στερεότυπα και οι διακρίσεις παραμένουν ακόμα και σε αναπτυγμένες κοινωνίες, πόσο μάλλον σε μικρές κλειστές κοινωνίες. Πιστεύω πως η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να είναι η βάση για την αλλαγή. Πως ένας εργοδότης ή συνάδελφος άνδρας θα αποδεχθεί μια γυναίκα ως ισότιμη όταν έχει μεγαλώσει με έναν πατέρα που υποτιμά την σύζυγο ή την κόρη του; Όσο αυτό διαιωνίζεται θα συνεχίζουν να υπάρχουν ανισότητες. Μόνο με το χτίσιμο υγιών σχέσεων, με ισοτιμία και σεβασμό, που διδάσκεται και εξελίσσεται στην πάροδο των ετών θα επηρεαστεί μελλοντικά όλη τη κοινωνία. Και τότε δεν θα μιλάμε για άντρες ή γυναίκες, μα για ανθρώπους.
Νιώθω τυχερή που ο πατέρας μου, από πολύ μικρή μου έδινε την ευκαιρία να ηγηθώ καταστάσεων και μου επαναλάβανε να είμαι θαρραλέα στη ζωή. Στη συνέχεια ο σύζυγός μου υποστηρίζοντας τις επιλογές μου, δεν στάθηκε εμπόδιο στην εξέλιξη μου. Η αντιμετώπισή μας προς τον γιο μας και την κόρη μας είναι η ίδια χωρίς διακρίσεις. Και το βλέπω σε πολλές οικογένειες πλέον… Άρα, κάτι αλλάζει! Η σύγχρονη εποχή, απαιτεί η γυναίκα να είναι πιο ικανή από ποτέ, με πολλαπλούς ρόλους, γι αυτό ας μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας υποτιμά και να μας κρίνει.
Έχω βιώσει σεξισμό στο εργασιακό περιβάλλον κυρίως των τραπεζών, όμως δεν επέτρεψα να με επηρεάσει και να φρενάρει την πρόοδό μου.
_Προφανώς ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και παράλληλα οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι πολλές και διαφορετικές. Η ‘’νέα εποχή’’ και υπό το πρίσμα των δικών σου δραστηριοτήτων έχει έρθει ; και πόσο δεκτικοί είμαστε σε ένα μέλλον που για κάποιους συμπολίτες μας είναι εν πολλοίς άγνωστο;
Η νέα εποχή έχει έρθει, μα τις αξίες μας που προέρχονται από την παλιά εποχή δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Πορευόμαστε στο μέλλον, με βάση το παρελθόν. Εξελίσσουμε τις υπηρεσίες μας με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στην κοινότητα. Και δεν κρίνουμε αυτούς που δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τη νέα εποχή. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ορίσει την ζωή του, να ακολουθήσει την δική του πορεία και όσο δεν καταπατά τα δικαιώματα των συνανθρώπων του μπορεί να πορεύεται όπως επιθυμεί. Ας αποστασιοποιηθούμε όμως από ανθρώπους που συνειδητά ή ασυνείδητα σπείρουν τοξικότητα και κακεντρέχεια. Η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη. Όσο πιο δεκτικοί και ενημερωμένοι είμαστε τόσο πιο ομαλά θα γίνει η μετάβαση. Άλλωστε όσοι είμαστε γονείς βλέπουμε ήδη τις αλλαγές μέσα από τα μάτια των παιδιών μας, από τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά τους. Και οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους, γιατί το μέλλον είναι αυτά.

_Μίλησε μας για τη ‘’δική σου’’ Καλαμάτα. Τι σου αρέσει, τι σε πληγώνει;
Λατρεύω αυτή την πόλη… Ζούσα στην Καλαμάτα έως τα 9 μου χρόνια. Εδώ πέρασα τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, έως και την μέρα του μεγάλου σεισμού του 1986 όποτε και το σπίτι μας γκρεμίστηκε ενώ ήμασταν μέσα σ’ αυτό με τη μητέρα μου. Το ίδιο βράδυ μεταβήκαμε στην Αρχαία Μεσσήνη, το χωριό του πατέρα μου όπου περνούσαμε τα καλοκαίρια και ήταν το εξοχικό μας. Στην αρχή προσωρινά, μα στην συνέχεια έγινε η μόνιμη κατοικία μας. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο ερχόμουν στην Καλαμάτα καθημερινά για το σχολείο, μα το μεσημέρι επέστρεφα στο χωριό. Ως έφηβη δε χόρτασα τη ζωή στην πόλη. Κι αυτό ήταν κάτι που με πλήγωνε εκείνα τα χρόνια. Ωριμάζοντας, συνειδητοποίησα πως ίσως να έχασα κάτι, μα κέρδισα πολύ περισσότερα, αφού μεγάλωσα σε ένα τόπο που η ιστορία, ο πολιτισμός, ο εθελοντισμός, η φιλοξενία ήταν στοιχεία που με σημάδεψαν. Η Αρχαία Μεσσήνη ήταν και είναι για μένα το καταφύγιό μου. Η δύναμή μου. Από πολύ μικρή συναναστρεφόμουν με κόσμο και πολλούς τουρίστες, καθότι διατηρούσαμε κατάστημα τουριστικών ειδών στον οικισμό της Αρχαίας Μεσσήνης. Παράλληλα λόγω του ότι ο πατέρας μου ήταν επί σειρά ετών Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο, εντελώς φυσικά μυήθηκα στον εθελοντισμό, την προσφορά, την εξωστρέφεια και τον πολιτισμό.
Επιστρέφοντας από σπουδές, παρόλο που είχα τη δυνατότητα να επιλέξω κι άλλες πόλεις ώστε να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά, συνειδητά επέλεξα την Καλαμάτα. Δεν το μετάνιωσα λεπτό. Εδώ όλα είναι πιο απλά. Έχει μια ομορφιά αυτή η πόλη, μια κλασσάτη ομορφιά που με κάνει να μην σκοντάφτω στις λακκούβες και να προσπερνώ τις ασχήμιες και τα όποια χαλάσματα. Έχει μια ενέργεια πέρα από τους ανθρώπους και τα κτίρια. Μια ελευθερία πέρα από τα όρια. Φυσικά επιδέχεται βελτιώσεις, ώστε να αναβαθμιστεί κι άλλο το επίπεδο ζωής. Όμως η «δική μου» Καλαμάτα, έχει κάτι περισσότερο από την επιφανειακή εικόνα και την κλειστή κοινότητα των social media. Τη ζω και σαν ενήλικας και σαν παιδί, συναναστρέφομαι με ανθρώπους όλων των ηλικιών, την θεωρώ ιδανική για οικογένεια και θέλω να τη δω να τοποθετείται στον χάρτη εκεί που της αξίζει: στην κορυφή!
Έχω μάθει να βλέπω το καλό σε όλα τα πράγματα, σε ανθρώπους και καταστάσεις. Κι αυτό δεν είναι αφέλεια. Είναι επιλογή. Και ίσως να φαίνεται πως αφορά στον μικρόκοσμό μου, μα καταλήγω, πως τελικά, ο τρόπος της οπτικής είναι που ορίζει τη μεγάλη εικόνα.
_ Τι να περιμένουμε από την Φάος ΚοινΣΕπ το 2023, πέρα από τα στενά επαγγελματικά πλαίσια στα οποία κινείται;
Η “Phaos” ΚοινΣΕπ, έχει βγει από τα πλαίσια της πόλης. Είμαστε μέλη σε ισχυρές ομάδες που σχετίζονται με την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική καινοτομία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσω των δράσεων μας για προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στην περιοχή της Μεσσηνίας, έρχονται σε επαφή μαζί μας άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία μας www.workfromkalamata.gr , ενσωματώνεται στη νέα τάση του workation (work & vacation) και είναι πολλά υποσχόμενο για την περιοχή.
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως η εξωστρέφεια και η προσπάθεια υποστήριξης της εν γένει τοπικής ανέλιξης είναι στοιχεία που θα διατηρήσουμε και θα επεκτείνουμε προς όφελος της κοινότητας. Γι’ αυτό η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να υποστηρίζεται και όχι να πολεμείται. Γιατί χαρακτηρίζεται από ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και από αμεσότητα στην υλοποίηση τους. Στην Ευρώπη, οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν το όχημα των αυτοδιοικήσεων αξιοποιώντας τα στοιχεία της κοινωνικής οικονομίας, προσπερνώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τοποθετούμενες μακριά από το άκρως καπιταλιστικό και κερδοσκοπικό επιχειρηματικό σκοπό. Στην Ελλάδα το νομοκανονιστικό πλαίσιο υπάρχει, επιδέχεται βελτιώσεις, πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες εφαρμόζουν ήδη το νόμο, ενώ υπάρχουν καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν. Στην πόλη μας θεωρώ πως ακόμα υπάρχει άγνοια στις δυνατότητες που ανοίγονται μέσα από τέτοιες συνεργασίες .
_Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτή τη συζήτηση μας. Καλή συνέχεια.
Νίκο, εγώ ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου έδωσες μέσα από το allaboutnews.gr να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας τις απόψεις μου καθώς κι άλλες πλευρές της ζωής μου. Θα ήταν παράλειψή μου, να μην ευχαριστήσω όλους με όσους έχουμε συνεργαστεί και συνεργαζόμαστε ως ομάδα έχοντας φέρει εις πέρας σημαντικές δράσεις και αποτελέσματα, καθώς και όλους όσους ως εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων έχουν εμπιστευτεί τη «Φάος» κι εμένα προσωπικά. Κρατάμε ψηλά την ποιότητα και το γνωρίζουν πολύ καλά. Εύχομαι κάθε επιτυχία και κάθε καλό στο έργο όλων μας!